3 decembrie 2023
Chisinau
Social

În Portul Giurgiulești a fost deschis un nou terminal pentru cereal

Loading
Social În Portul Giurgiulești a fost deschis un nou terminal pentru cereal
În Portul Giurgiulești a fost deschis un nou terminal pentru cereal
port-giurgiulesti

Foto: mec.gov.md

 

Realizarea proiectelor investiționale în Portul Inter-național Liber Giurgiulești, cum este cel al Grupului Trans–Oil, constituie un pas important atât în dezvolta­rea infrastructurii acestui obiectiv strategic pentru Republica Moldova, cât și al economiei naționale în an­samblu. Această declaraţie a fost făcută, recent, de vice­premierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ceremoniei de finali­zare a proiectului de extin­dere a terminalului de ex­port de cereale construit de Grupul Trans-Oil la Portul Giurgiulești.

 

Serviciul de presă al Ministe­rului Economiei a precizat că, po­trivit vicepremierului, finalizarea proiectului de extindere a termina­lului de export de cereale nu doar deschide noi posibilități pentru exporturile Republicii Moldova la compartimentul dat, dar con­stituie și un suport considerabil pentru producătorii agricoli, care vor avea posibilitatea să-și expor­te producția pe piețele regionale și internaționale mai operativ și în condiții mult mai avantajoase. „Prin realizarea acestui proiect, Grupul Trans–Oil își dublează capacitățile de export, iar aceasta, la rândul său, face produsele noas­tre mai competitive și accesibile pe piețele internaționale”, a accentuat Octavian Calmîc.

În context, ministrul Econo­miei a menţionat că, în viitorul apropiat, în paralel cu dezvoltarea capacităților Portului, este nece­sară elaborarea și implementarea unui proiect investițional, care ar avea drept obiectiv major dezvolta­rea infrastructurii atât a Portului, cât și a zonei adiacente acestuia, în special, a localității Giurgiulești. La această temă ministrul Economiei a discutat cu locuitorii satului, care au solicitat implicarea autorităților centrale în soluționarea unor pro­bleme social-economice, apărute odată cu creșterea capacităților portului maritim.

Vaja Jhashi, președintele Gru­pului Trans–Oil, a precizat că, prin realizarea acestui proiect, compa­nia a devenit cel mai operațional agent economic din regiune pri­vind capacitățile de încărcare a navelor cu cereale – peste 1000 de tone pe oră pentru navele mariti­me și până la 8000 de tone pentru barjele fluviale. „Sunt sigur că, prin realizarea acestui proiect, am făcut un lucru foarte bun pentru țară, pentru dezvoltarea ei în continua­re. Odată cu creșterea investițiilor și deschiderea unui nou terminal modern, situația se schimbă. Anu­me de aici vinurile, cerealele, ule­iurile moldovenești sunt exportate în Spania, Italia, Africa de Nord și în alte părți ale lumii”, a accentuat sursa citată.

Realizarea proiectului investițional a fost apreciată și de 

ambasa­dorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, care a subliniat că prin dezvoltarea infrastructurii Portului Giurgiulești țara noastră devine un actor tot mai activ atât pe segmentul fluvial, cât și pe cel maritim.

La rândul său, șeful reprezen­tanţei Băncii Europene pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, a relevat că instituția pe care o reprezintă este dispusă să susțină și alte proiecte inves-tiționale, realizate de autoritățile naționale în colaborare cu parte­neri de dezvoltare.

Potrivit șefului companiei Da­nube Logistics, operatorul Por­tului Internațional Giurgiulești, Thomas Moser, „portul, precum și însăși Moldova, este atractiv pen­tru investiții considerabile, lucru demonstrat de Grupul Trans-Oil și de alte companii, care au investit deja în port circa 65 de milioane de dolari SUA, creând  astfel lo­curi de muncă pentru mai mult de 500 de locuitori din această zonă a Moldovei”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand