3 decembrie 2023
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Carnetul de muncă la eliberarea din serviciu. Indemnizaţia de eliberare în caz de cumul

Loading
Cetăţeanul şi legea Carnetul de muncă la eliberarea din serviciu. Indemnizaţia de eliberare în caz de cumul
Carnetul de muncă la eliberarea din serviciu. Indemnizaţia de eliberare în caz de cumul
carnet-de-munca

Foto: adevarul.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Carnetul de muncă, restituit în ziua eliberării din serviciu

 

guestion

Am demisionat cu două luni în urmă, însă, din motive necunoscute, angajatorul nu mi-a eliberat carnetul de muncă. Pentru a mă angaja la un alt loc de muncă, mi se cere să aduc carnetul de muncă. Cum să procedez?

 

Petru Topală, Chișinău

 

La încetarea contractului individual de muncă, indiferent de motiv (demisie, concediere sau altele), carnetul de muncă, potrivit art. 66, alin. (5) din Codul muncii, se restituie  salariatului în ziua eliberării din serviciu. Dacă eliberarea carnetului de muncă este reţinută din vina angajatorului, potrivit art. 151 din Codul muncii, salariatului i se plăteşte salariul mediu pentru tot timpul absenţei forţate de la lucru, cauzată de imposibilitatea angajării la altă unitate după eliberarea din serviciu din motivul lipsei carnetului de muncă. În acest caz, salariul mediu se achită fostului salariat de către fostul lui angajator conform acordului scris dintre părţi, iar în caz de litigiu – în temeiul hotărârii instanţei de judecată.

 

Indemnizaţia de eliberare în caz de cumul

 

guestion

Am fost concediat în legătură cu reducerea funcţiei de la unitatea în care am prestat muncă prin cumul, fără indemnizaţia de eliberare din serviciu. Mi s-a spus că salariaţii angajaţi prin cumul nu beneficiază de aseme­nea indemnizaţie. Așa e corect?

 

Anatol Mămăligă, Nisporeni

 

Potrivit art. 274 din Codul muncii, la desfacerea contractului in­dividual de muncă cu salariatul angajat prin cumul în legătură cu re­ducerea numărului sau a statelor de personal, acestuia i se plăteşte o indemnizaţie de eliberare din serviciu în mărimea salariului mediu lunar. Prin urmare, sunteți în drept să reveniți către angajator şi să solicitat plata acestei indemnizații.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand