
Foto: tv7.md
În condiţiile în care creşterea semnificativă a salariilor în unele domenii nu s-a soldat cu îmbunătăţirea palpabilă a situaţiei, reprezentanţii sindicatelor sunt de părere că acest tip de recompensare trebuie aplicat doar în cazul profesioniştilor cu merite deosebite, nu al tuturor în măsură egală.
Această opinie a fost expusă de Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în contextul solicitării recente a premierului Pavel Filip privind majorarea lefurilor pentru lucrătorii vamali şi fiscali, precum şi pentru poliţiştii care aduc venituri la buget.
În prezent, salariile lucrătorilor din multiple domenii din ţara noastră sunt considerate a fi extrem de mici. Printre cei cu remunerare insuficientă se numără şi angajaţii din instituţiile abilitate cu efectuarea controlului de stat. Argumentul forte în favoarea acestei stări de lucruri este că avem dreptul să cheltuim exact atât cât producem.
Prerogativa instituţiilor de control
„În funcţiile unor instituţii de control şi de inspecţie intră şi prerogativa de a aduce cât mai mulţi bani în bugetul statului. Nu intră însă şi folosirea atribuţiilor de serviciu în scopul asigurării necesităţilor proprii. Pe de altă parte, practica de majorare a salariilor a fost deja studiată şi în cazul judecătorilor, al procurorilor, cărora salariile le-au crescut de două ori, de două ori şi jumătate şi situaţia nu s-a îmbunătăţit”, a constatat Petru Chiriac.
În opinia vicepreşedintelui CNSM, este necesar să se lucreze în direcţia schimbării atitudinii şi a comportamentului acestor categorii de profesionişti faţă de oamenii de rând, faţă de lucrători, de cei care se adresează în aceste instanţe. În acest fel, lumea va ajunge să se convingă că funcţia structurilor de control nu este doar de a împărţi amenzi, ci şi de a-i ajuta pe lucrători şi a-i proteja.
În acelaşi timp, majorarea în lanţ a salariilor pentru unele categorii de profesionişti, într-un fel sau altul, ar putea să
le provoace acestora conflicte în raport cu celelalte categorii. Or, aceiaşi medici, pedagogi sau lucrători din cultură aşteaptă din lună în lună, din an în an, majorări salariale, cel puţin, la nivelul indicelui mediu pe economie. Şi mai gravă este situaţia lucrătorilor din unele domenii care primesc salarii sub nivelul minimului de subzistenţă.
Echitate în domeniul salarizării
„Părerea noastră este că trebuie să fie asigurat un nivel mai înalt de echitate socială în domeniul salarizării. Este important să nu fie privilegiaţi unii, în timp ce alţii ridică salarii ce nu ating nici nivelul minimului de existenţă”, a remarcat Petru Chiriac.
De mai multă vreme, există forţe care se străduiesc să creeze dezechilibre în societate prin divizarea angajaţilor şi a oamenilor în general după anumite privilegii, după importanţă. Şi asta în timp ce, în mod incontestabil, şi medicii, şi învăţătorii, şi lucrătorii din cultură sunt foarte importanţi pentru societate. De aceea, pentru ca lucrătorii din ţara noastră să poată depune o muncă decentă şi să le fie asigurată şi o remunerare pe potrivă, ar trebui să fie o politică nouă de salarizare a angajaţilor din economia naţională. Cu alte cuvinte, este necesar să fie implementat un cadru normativ care să facă posibilă salarizarea echitabilă în funcţie de munca depusă.
Divizarea
angajaţilor
după privilegii
şi importanţă
creează dezechilibre
Premierul Pavel Filip a solicitat recent să fie asigurată o remunerare privilegiată pentru cei care aduc venituri la bugetul statului. Prim-ministrul a făcut această solicitare cu referire la unele acțiuni de combatere a corupției în rândul lucrătorilor vamali. Oficialul a declarat în context că lupta cu acest flagel este una dintre prioritățile programului de guvernare.
„Corupția este cea mai mare constrângere a ţării noastre, atunci când vorbim despre faptul că nu avem suficienți bani în bugetul statului”, a punctat Pavel Filip.
În acest context, premierul a solicitat Ministerului Finanțelor și
Ministerului Muncii, Protecției So-ciale și Familiei să analizeze posibilitatea ca legislația în domeniul salarizării să fie modificată. Prin aceasta se urmăreşte efectuarea unor optimizări în structurile guvernamentale, precum şi stimularea meritocrației.
„Cei care lucrează bine, sunt profesioniști și onești, trebuie să primească și salarii bune”, a specificat Pavel Filip.