Populația în Republica Moldova este în continuă scădere. În următorii ani, se așteaptă o scădere și mai mare, fapt care va diminua puterea economică a localităților și care ar putea duce la dispariția unor localități. Acestea sunt unele dintre concluziile Indicelui Integral Teritorial de Securitate Demografică (IITSD), elaborat de către Institutul Național de Cercetări Economice și Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu UNFPA (Fondul ONU pentru Populație) și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Unele localități riscă să dispară
Indicele teritorial demografic al municipiului Chişinău este cel mai înalt din ţară. Acest lucru se datorează migraţiei interne din alte raioane ale ţării. Totodată, rata fertilităţii este printre cele mai scăzute din ţară, menţionează specialiştii Centrului de Cercetări Demografice.
„Cei care se ocupă de afaceri, de busi-ness, au intenţia de a dezvolta o afacere într-o regiune sau într-un raion, provocările sunt foarte mari şi, dacă nu vor fi luate unele măsuri urgente de redresare a situaţiei, există toate şansele ca unele localităţi să dispară odată cu pierderea potenţialului economic”, a menționat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.
Indicele teritorial demografic este construit în bază a patru criterii: dezvoltarea demografică, sănătatea populației, siguran-ța socială și condițiile pe piața forței de muncă.
IITSD în profil teritorial oscilează în limitele a 70,2–44,6 puncte, diferența dintre valoarea maximă și minimă constituind 36,5%. Nici una dintre unitățile administrativ-teritoriale ale țării nu se apropie de valoarea maximă a punctajului posibil (100 puncte), acest fapt accentuând gradul scăzut al securității demografice, determinat de valorile joase ale indicilor compoziți: indicele demografic, al sănătății, indicele social și cel economic, ceea ce, la rândul său, prezintă o reflectare a crizei socioeconomice de lungă durată în care se află Republica Moldova și a tendințelor demografice negative.
Chișinăul, cel mai populat oraș
Cel mai înalt punctaj acumulează două municipii. Este vorba de Chișinău și Bălți, însă cu o diferență semnificativă. Municipiul Chișinău a obținut 70,2 puncte, iar municipiul Bălți – 60,6 puncte.
Un punctaj relativ ridicat au acumulat
trei raioane din zona centru, apropiate de municipiul Chișinău: Dubăsari – 58,7, Ialoveni – 56,6 și Anenii Noi – 55.
„Pentru celelalte raioane, acesta este în scădere, cel mai mic punctaj acumulând trei raioane din nord: Briceni, Dondușeni și Ocniţa. Acest punctaj scăzut a fost determinat de gradul înalt de îmbătrânire demografică, rata fertilităţii scăzută şi de refluxul migraţional”, ne-a spus șefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz.
Anastasia Oceretnîi, viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a menționat că relaţia dintre situaţia socioeconomică şi evoluţia populaţiei are un caracter reciproc. Situaţia socioeconomică are un efect direct asupra dinamicii proceselor demografice. Totodată, forţa de muncă, populaţia reprezintă un factor-cheie al procesului de producţie şi, prin urmare, determină dezvoltarea economică. Dacă în perioada anterioară situaţia socioeconomică precară a dus la deteriorarea indicatorilor demografici principali, în perspectiva medie şi de lungă durată, impactul factorului demografic asupra economiei va fi mai accentuat decât relaţia inversă. Doar obţinerea unor schimbări pozitive importante în dezvoltarea socioeconomică constituie o premisă pentru îmbunătăţirea indicatorilor demografici şi Republica Moldova, a punctat Anastasia Oceretnîi.
Măsurile care se impugn
Printre măsurile care se impun a fi luate în cel mai scurt timp, experții recomandă autorităților să creeze condiții favorabile pentru naşterea şi educarea copiilor prin facilitarea accesibilităţii locuinţelor (prin sistemul de credite preferenţiale, reducerea costului locuinţei la naşterea celui de-al doilea, al treilea şi următorilor copii, obţinerea locuinţelor de tip social), îmbinate cu posibilităţile de realizare profesională şi acţiuni de echilibrare pe plan familial şi profesional. Impactul acestor măsuri poate stimula crearea de noi familii în condiţii mai bune, implicit, contribuind la diminuarea emigraţiei şi la creşterea demografică”, menționează experții. De asemenea, aceștia propun reducerea mortalităţii prin ameliorarea sănătăţii copiilor şi adolescenţilor prin măsuri de profilaxie a traumatismului şi intoxicaţiilor, prevenirea comportamentului deviant (fumatul, abuzul de alcool, consumul de droguri). Totodată, aici se impune propagarea modului de viaţă sănătos, menţinerea stării de sănătate fizică şi psihică pe parcursul întregii vieţi, dezvoltarea culturii fizice şi a sportului, organizarea odihnei active. De asemenea, ameliorarea sănătăţii populaţiei în vârsta aptă de muncă prin profilaxia traumatismului şi a intoxicaţiilor, în special, la locul de muncă.
În aceste măsuri se înscrie și reducerea migraţiei populaţiei, în special, a migraţiei de muncă, a celei circulare, preîntâmpinarea transformării acestora în migraţia definitivă prin dezvoltarea pieţei muncii, creşterea salariilor şi ameliorarea standardelor de viaţă.
„Nu putem sa-i îngrădim dreptul omului de a emigra, pentru că este un drept al cetăţenilor să emigreze la munci, dar, în acelaşi timp, este necesar să creăm locuri atractive de muncă şi o infrastructură normală, pentru ca persoanele să se reîntoarcă acasă”, a menționat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi.
Suntem tot mai bolnavi
Dacă e să ne referim la indicele sănătății, potrivit aceluiași document, pe profil teritorial, acesta oscilează în limitele 72,6–45,4 puncte, fiind cea mai scăzută în comparație cu alți indici compoziți. Cel mai înalt punctaj a acumulat raionul Nisporeni – 72,6 puncte, având speranța de viață la naștere ce se apropie de media pe țară, de 69,88, mortalitatea infantilă scăzută și indici relativ favorabili cu privire la morbiditatea și dizabilitatea populației, pe când asigurarea cu medici de familie este mai scăzută decât media pe țară.
Municipiul Chișinău și trei raioane – Orhei, Cimișlia și Cahul – au acumulat punctajul ce se încadrează în limite – 65,1.
Cel mai mic punctaj la acest indice ( 45,4–49,8) au acumulat patru raioane. Este vorba despre raioanele Sîngerei, Florești, Cantemir și Șoldănești. Este de menționat că indicele sănătății este cel mai mult influențat de înregistrarea statistică a morbidității și mortalității.
Dacă e să ne referim la indicele social, prima poziție este ocupată de municipiul Chișinău (88,4) puncte, cu un punctaj de circa două ori mai mare decât valoarea minimă pe țară. Capitala se deosebește prin cei mai înalți indicatori: salariul mediu și pensia medie. Locul doi este ocupat de municipiul Bălți și raionul Dubăsari. Trei raioane din zona de nord (Drochia, Dondușeni și Florești) au acumulat punctajul ce se încadrează în limitele 65,2–69,3.
Cele mai mici punctaje au fost înregistrate în raioanele Leova, Hîncești, Nisporeni, Cantemir, Telenești și Șoldănești – 49,5-55. Poziția inferioară a acestora este determinată de indicatorii pensia medie în raport cu media pe țară și ponderea înaltă a pensionarilor care beneficiază de pensii cu cuantumul minim.