7 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Liderii de sindicat din educație au învățat cum să fie mai deschiși schimbărilor și mai curajoși

Loading
Без рубрики Liderii de sindicat din educație au învățat cum să fie mai deschiși schimbărilor și mai curajoși
Liderii de sindicat din educație au învățat cum să fie mai deschiși schimbărilor și mai curajoși

seminar-ses

 

Ei își cunosc punctele forte pen­tru a și le putea scoate în evidență, dar își cunosc și slăbiciunile, ast­fel încât să se înconjoare de colegi care să suplinească aceste puncte slabe.

 

Vorbim despre calitățile pe care ar trebui să le aibă liderii de sindicat. Discuții la acest subiect, despre ce trebuie să cunoască, cum să se facă remarcați în colectiv, dar și despre alte probleme care îi preocupă,  au avut loc timp de două zile în cadrul unui seminar cu genericul „ABC–ul managementului sindi­cal”. La eveniment au participat circa 60 de cadre didactice de la mai multe instituții de învățământ din municipiul Chișinău, care reprezintă cei mai mulți membri de sindicat, peste 16 mii la număr.

Chiar de la începutul seminarului, pre-ședintele Consiliului municipal Chișinău al  Federației Sindicale a Educație și Științei, Margareta Sârbu, a ținut să prezinte celor prezenți la seminar publicația „Vocea popo­rului” și să aducă cuvinte de laudă echipei redacționale.

 

Instruiți cum să fie mai buni

 

În cadrul seminarului, noii lideri aleși din Federația Sindicală a Educației și Științei de la diferite instituții de învățământ din muni­cipiul Chișinău au fost instruiți la tema care s-ar cuveni să fie primii pași întreprinși de un lider de sindicat într-o organizație sindi­cală, ce ar trebui să cunoască și cum să ajun­gă informațiile la fiecare membru de sindi­cat din colectiv.

Nu a fost trecută cu vederea în cadrul se­minarului nici problema salariilor, care este una actuală și dureroasă pentru sindicaliștii din educație.

„Cel mai important ar fi 

majorarea sa­lariului nu doar la cadrele didactice, dar la toți angajații din învățământ, pentru că învățământul nu ar putea exista fără per­sonalul auxiliar, fără contabili, asistente medicale. Acestea au salarii de 1100 de lei. Închipuiți-vă cum se lucrează și cum poți găsi un ajutor de educator într-o grădiniță cu o mie de lei salariu”, susține Margareta Sârbu.

Președinta Consiliului municipal Chiși-nău al Federației Sindicale a Educației și  Științei a ținut să accentueze în context și despre standardele europene care se impun în învățământ, dar care sunt greu de imple­mentat dacă avem carențe la capitolul re­munerare.

„Noi tot timpul venim cu schimbări, cu reforme, pentru a avansa spre Europa, ce­rem calitate, competență, profesionalism, dar ca să ai aceste competențe și să obții ca­litate și rezultate de la elevi, în primul rând, trebuie să ai un salariu decent. Să nu stai cu mâna întinsă la părinți, pentru că din cauza sărăciei s-a diminuat și imaginea pedago­gilor în fața părinților, a concetățenilor. În felul acesta, noi încercăm ca prin seminarele noastre, prin negocierile pe care le purtăm cu conducerea ministerului, a țării, împre­ună cu sindicatul de ramură, să obținem o îmbunătățire a nivelului de trai. Avem pre­gătite, de la 160 de organizații, deja și sem­nături pentru a ieși la acțiuni de protest dacă nu se majorează salariul”, a spus pentru „Vocea poporului” Margareta Sârbu.

Un alt subiect discutat în cadrul semina­rului a fost cel despre contractul colectiv de muncă.

„Problema ar fi că unii lideri de sindicat poate că nu au înțeles până la sfârșit cum ar trebui să fie un contract colectiv de muncă: întocmit corect, conform cu legislația, să nu fie copiat, dar să fie individual la fiecare instituție în parte”, ne-a mai spus Margareta Sârbu.

 

Curioși să afle multe lucruri interesante

 

Printre novicii din sindicat am întâlnit-o și pe Anastasia Berejanschi, președinta co­mitetului sindical primar de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară.

„Vreau să învățăm, pentru că sunt ne­răbdătoare să cunosc ceva nou. Am primit recent votul de încredere al colectivului, sunt nouă în acest domeniu și sunt curioa­să să aflu cât mai multe lucruri interesante, lucruri noi, care ar îmbunătăți măcar cât de puțin viața profesorilor. Ne-am confrun­tat cu nenumărate probleme. Una dintre acestea ar fi  contractul colectiv de muncă, contractul individual de muncă, până și respectarea normelor muncii și multe alte probleme care țin nemijlocit de activitatea comitetului  sindical, a liderului acestuia la nivel primar. În calitate de lider sindi­cal, vreau să aduc cât mai multă informație, pentru că întotdeauna, când ești informat, ești cu un pas înainte. Evident că avem mari așteptări la remunerarea muncii, pentru că puterea de cumpărare cu salariul nostru, este foarte mică. Muncim foarte mult, dar ne ajunge pentru foarte puțin”, ne-a spus Anastasia Berejanschi.

 

Avem nevoie de susținerea sindicatului

 

Potrivit președintei comitetului sindical de la Liceul „Liviu Rebreanu”, Natalia Ber­naz, în condițiile de astăzi, pedagogii au ne­voie mult de susținerea sindicatelor.

„Există foarte multe întrebări la care nu cunosc răspunsul, iar acest seminar m-a ajutat nespus de mult, pentru ca ulterior să fiu un sprijin bun și colegilor mei. Noi, peda­gogii, avem nevoie stringentă de susținerea sindicatelor, dat fiind faptul că imaginea noastră în societate e cam șifonată și e nevo­ie de timp și de susținerea acestora pentru a o reface”, ne-a spus Natalia Bernaz.

De asemenea, în cadrul seminarului, care a durat două zile, s-a discutat și despre tim­pul de muncă, dar și despre cel de odihnă, pentru că și la acest capitol apar destule pro­bleme. Ce ar trebui să se întreprindă pentru a-i atrage pe tinerii specialiști în domeniul educației, este o altă problemă dureroasă care a fost inclusă în agenda seminarului.

„În urma implementării Codului edu-cației, tinerii specialiști din municipiul Chișinău primesc o indemnizație de 30 de mii de lei, în mod eșalonat. Și iată vrem să le aducem la cunoștință că mulți dintre ei nu cunosc că ar trebui să ia o îndreptare de la Ministerul Educației sau de la Direcția ge­nerală, apoi să vină să lucreze și, totodată, să beneficieze și de această indemnizație. Sunt și alte facilități de care beneficiază tinerii specialiști și pe care noi vrem să le scoatem în evidență”, ne-a mai spus Mar­gareta Sârbu.

„Avem o adresare specială către liderii sindicali: odată ce au devenit lideri sindi­cali, să fie cu adevărat apărătorii acestei organizații, să învețe a negocia și a lucra cu angajatorul, să fie transparent bugetul destinat colectivului, să cunoască dreptu­rile, iar prin asta să aducă învățământul la nivelul pe care ni l-am propus, la o calitate înaltă și la rezultatele scontate”, a conchis Margareta Sârbu.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand