27 februarie 2024
Chisinau
Social

Accident în timpul unor lucrări fără consolidarea malurilor

Loading
Social Accident în timpul unor lucrări fără consolidarea malurilor
accident

Foto: dse.md

 

Un nou caz de prăbuşire a unui mal de pământ peste un muncitor în timp ce efectua lucrări de terasament a fost raportat zilele trecute. Po­trivit reprezentanţilor sindi­catelor, astfel de cazuri sunt înregistrate tot mai frecvent în ultima vreme şi sunt cau­zate de ignorarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, de multe ori chiar de către înşişi salariaţi.

 

Din fericire, de această dată, lucrătorul, care avea 28 de ani şi punea plăci de polistiren la un bloc din sectorul Râşcani al capitalei, a fost scos viu, dar s-a ales cu o frac­tură la genunchi.

Inspectorii de muncă au confir­mat faptul că în acest caz nu au fost respectate normele de securitate şi sănătate în muncă. Totodată, atât victima accidentului, cât şi colegul său, împreună cu care efectuau lu­crările, au fost angajaţi fără forme legale de reprezentanţii Asociaţiei Proprietarilor de Locuinţe Privati­zate.

Cei doi muncitori au săpat o groapă de aproape doi metri adân­cime pentru a termoizola partea exterioară a fundamentului blo­cului. Potrivit martorilor oculari, bărbatul accidentat ar fi coborât în şanţ după lopată şi în acest mo­ment a fost acoperit cu pământ. Colegul său a încercat să-l scoată, dar, până la sosirea salvatorilor, nu a reuşit.

Ajunşi la faţa locului, repre­zentanţii Serviciului Situaţiilor Excepţionale au efectuat mai întâi lucrări de consolidare a malului. Intervenţia pompierilor a durat aproximativ jumătate de oră, iar odată scoasă de sub pământ, vic­tima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

La rândul său, Veaceslav Cojo­caru, inspector principal de mun­că, a afirmat că în acest caz este vorba despre 

organizarea insufici­entă a lucrărilor. Astfel, din cauza că nu au fost luate măsurile nece­sare de consolidare, malurile s-au surpat.

 

Poliţia a deschis un dosar penal pe marginea acestui accident.

 

Potrivit reprezentanţilor sindi­catelor, cazurile de acest fel s-au înteţit în ultima vreme şi se dato­rează ignorării normelor în vigoa­re, de cele mai multe ori, din raţi­onamente de timp şi financiare. În acelaşi timp, costurile suportate în urma traumelor şi a deceselor ce survin din cauza că nu sunt asigu­rate aceste riscuri se ridică chiar şi la milioane de lei.

Conform normelor în vigoare, săparea gropilor de fundaţie şi a şanţurilor în terenuri cu umiditate naturală poate fi executată cu pe­reţi verticali, fără consolidări, dacă adâncimea nu depăşeşte un metru – în cazul terenurilor de umplu­tură, prundiş sau nisipoase, 1,25 metri – în al celor de nisip argilos, precum şi de 1,5 metri – de teren foarte tare, cum ar fi din piatră sau roci muntoase. Tudor Rusu, speci­alist principal pentru securitate şi sănătate în muncă în cadrul Fede­raţiei „Sindicons”, a precizat că, în acelaşi timp, este interzisă săpa­rea fără sprijiniri a terenurilor cu umiditate sporită, nisipoase şi ni­sipo-argiloase. Totodată, sprijini­rea săpăturilor pentru fundaţii şi a şanţurilor cu adâncimea de până la cinci metri trebuie să fie executată cu elemente de inventar în confor­mitate cu prevederile unui proiect de execuţie a lucrărilor. Pentru săpături cu adâncimea ce depăşeş­te cinci metri, sprijinirile trebuie executate după proiecte special în­tocmite, iar elementele de sprijin trebuie să fie calculate.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand