
Foto: consultexpert.md
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
![]() |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Acordarea concediului de odihnă anual în perioada solicitată
|
Concediul de odihnă anual pentru anul curent mi-a fost programat pentru luna octombrie. Din motive familiale, am solicitat în scris să mi se acorde concediu de odihnă anual în luna septembrie. Angajatorul nu a satisfăcut cererea mea, pe motiv că perioada indicată a concediului nu corespunde programării acestuia. Este în drept angajatorul să-mi refuze acordarea concediului în cazul în care am indicat motivul?
Maria Ulinici, Orhei |
Potrivit art. 116, alin. (2) din Codul muncii, la programarea concediilor de odihnă anuale se ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii. Alin. 5 al aceluiași articol prevede că programarea concediilor de odihnă anuale este obligatorie atât pentru angajator, cât şi pentru salariat.
Ca excepție de la cele menționate, Codul muncii prevede că salariaţilor în vârstă de până la 18 ani, părinţilor care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 16 ani sau un copil (sau mai mulți) cu dizabilităţi şi părinţilor singuri care au un copil (sau mai mulți) în vârstă de până la 16 ani, concediile de odihnă anuale li se acordă în perioada de vară sau, în baza unei cereri scrise, în oricare altă perioadă a anului.
Astfel, în cazul în care dumneavoastră vă încadrați în una din aceste situații, angajatorul nu este în drept sau, cu alte cuvinte, nu are nici un temei legal de a vă refuza acordarea concediului de odihnă anual în perioada solicitată.
Modul de efectuare a rectificărilor în carnetul de muncă
|
În ce cazuri munca prin cumul este specificată sau înscrisă în carnetul de muncă şi cum sunt corectate înscrisurile eronate?
Vasile Moraru, Ungheni |
Potrivit pct. 40 din Hotărârea Guvernului privind carnetul de muncă, nr.1449 din 24.12.2007, înscrierea în carnetul de muncă a datelor privind munca prin cumul se efectuează la dorinţa salariatului (în baza cererii acestuia) de către serviciul personal de la locul de muncă de bază. Drept temei pentru efectuarea acestor înscrieri servesc copiile ordinelor (dispoziţiilor, deciziilor, hotărârilor) sau certificatele privind angajarea şi disponibilizarea salariatului din funcţia cumulată, eliberate de unitatea respectivă.
Totodată, pct. 17 al aceleiaşi hotărâri de Guvern stabileşte că, în cazul constatării unei înscrieri eronate sau incomplete referitoare la angajare, transfer, recompense etc., rectificarea sau completarea se face de către unitatea care a efectuat înscrierea, la capitolul IX al carnetului de muncă, în corespundere cu ordinul (decizia, dispoziţia, hotărârea) angajatorului, iar în caz de pierdere a acestuia – conform altui act emis de unitatea respectivă (documentele de arhivă referitoare la activitatea de muncă a salariatului, fişele personale, borderourile de contări, conturile personale privind salariul etc.), autentificat în modul stabilit de legislaţie.
Prin urmare, în cazul în care aţi depistat anumite date eronate în carnetul de muncă, sunteţi în drept să solicitaţi angajatorului să fie efectuate rectificările necesare.