27 februarie 2024
Chisinau
Social

Propuneri cu privire la transferul unor zile de odihnă pentru 2017

Loading
Social Propuneri cu privire la transferul unor zile de odihnă pentru 2017
Propuneri cu privire la transferul unor zile de odihnă pentru 2017
calendar2017

Foto: squarespace.com

 

„Am privit la ştirile tv că, în 2017, mai multe zile de sărbătoare nelucră­toare vor trebui compensate pe seama zilelor de odihnă. Aş vrea să ştiu care vor fi zilele respective şi pentru ce dată au fost ele transferate”.

 

Liviu Burunciuc, or. Donduşeni

 

Potrivit reprezentanţilor Ministeru­lui Muncii, Protecţiei Sociale şi Fami­liei, proiectul cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2017 a fost elaborat în conformitate cu prevede­rile art. 111 alin. (5) din Codul muncii. Acesta stabilește că, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de re­paos și de sărbătoare nelucrătoare, Gu­vernul este în drept să transfere zilele de repaos (de lucru) în alte zile.

Astfel, se propune ca zilele de 8 mai, 2 iunie și 1 septembrie să fie conside­rate zile de odihnă, iar zilele de 13 mai, 10 iunie și 9 septembrie — zile de lucru. În acest caz se va menţine balanţa tim­pului de lucru pentru fiecare din aceste luni. Este necesar de atenționat asu­pra faptului că nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua declarată zi lucrătoare salariații care în ziua decla­rată zi de odihnă încă nu se aflau în ra­porturi de muncă cu unitatea în cauză, salariații ale căror contracte individua­le de muncă erau suspendate, precum şi cei care în ziua respectivă s-au aflat în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vâr­sta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi de studii.

În legătură cu aceasta, ministerele, alte autorităţi administrative centrale, conducătorii întreprinderilor, insti­tuţiilor şi organizaţiilor vor trebui să asigure în zilele de sâmbătă conside­rate lucrătoare o activitate eficientă a unităţilor subordonate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand