27 februarie 2024
Chisinau
Social

Accidente de muncă în care au avut de suferit membri de sindicat

Loading
Social Accidente de muncă în care au avut de suferit membri de sindicat
Accidente de muncă în care au avut de suferit membri de sindicat
accident-la-locul-de-munca

Foto: giurgiu-news.ro

 

Un număr de 27 de accidente de muncă în care au avut de suferit salariaţi-membri de sindicat au fost raportate în primele nouă luni ale anu­lui curent, a relevat Elena Carchilan, şefa Inspectora­tului Sindical al Muncii. Ca urmare a participării active a experţilor instituţiei în ca­uză în procesul de cercetare, patru dintre acestea, soldate cu decesul a tot atâţia lucră­tori, inclusiv o femeie, au fost clasificate ca accidente de muncă mortale.

 

În unul dintre aceste cazuri, un salariat al întreprinderii „Angro­Coop” din capitală şi-a pierdut via­ţa în urma căderii de la înălţime. O altă nenorocire de acest fel a dus la decesul unei angajate a „Personal logistica” SRL, care a fost lovită de un automobil pe teritoriul stației de alimentare cu petrol din satul Bardar, raionul Ialoveni.

Următorul accident de muncă din acelaşi şir a răpit viaţa unui lu­crător de la întreprinderea „Apro­viz Vatra” din cadrul Uniunii coo­peratiste „MoldCoop”, omul fiind strivit de un autocamion. Cel de-al patrulea accident s-a produs la Depoul de vagoane pentru călători din Chișinău şi se referă la căderea unui salariat de la înălțime, de pe un dispozitiv aflat în proces de in­stalare. În acest caz, bărbatul a fost strivit de cupla automată a vago­nului, care a căzut peste dânsul.

Din totalul celor 27 de inciden­te, 10 au fost clasificate ca acciden­te de muncă grave, în urma cărora au avut de suferit 11 membri de sindicat.

Nenorocirile în cauză au fost înregistrate în cadrul următoare­lor unităţi – Institutul de Medi­cină Urgentă din Chișinău, Uni­versitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, filiala Căușeni a SA „Moldtele­com”, Direcția Generală Educa­ţie din Telenești, ÎM „Apă-Canal Chișinău”, SA „Coloana Auto 2811” din Orhei, Cooperativa de consum din Cimișlia, SA „Franzeluța”, Direcția de poștă Chișinău din ca­drul ÎS „Poșta Moldovei” şi „Sud­zucker Moldova” din Drochia.

Cauzele acestor accidente au fost 

căderea de la înălţime, alune­carea pe scări, căderea în fântână, accidentarea pe trecerea de pietoni, defectarea utilajului de produc­ţie. În aceeaşi perioadă, experţii Inspectoratului Sindical al Mun­cii au participat la cercetarea a 12 accidente mortale și grave, care au fost clasificate ca fiind produse în afara muncii, dar care au avut loc la locurile de lucru și în timpul ore­lor de program. Ele au fost cauzate de decesul în urma unor maladii, cum sunt insuficiențele cardiace dezvoltate pe baza bolii ischemice a inimii și a infarctului miocardic.

Toate dosarele de cercetare în­tocmite atât în cazul accidentelor de muncă grave și mortale, cât şi al celor clasificate ca fiind produse în afara muncii, au fost transmise structurilor de resort pentru con­tinuarea anchetărilor și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac responsabile de consecințele acestor nenorociri.

Alte două cazuri au fost clasifi­cate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand