28 februarie 2024
Chisinau
Economie

În așteptarea relansării economiei moldovenești

Loading
Economie În așteptarea relansării economiei moldovenești
În așteptarea relansării economiei moldovenești
moldoveni

Foto: panoramio.com

 

În Republica Moldova, situația economică con­tinuă să fie una com­plicată. Chiar dacă în această toamnă va exista o stabilitate a prețurilor, acest lucru se va datora doar perioadei electora­le în care ne aflăm.

 

Ne așteaptă, totuși, o majorare la tarifele pentru energia termică. Aceste date au fost prezentate de către IDIS „Viitorul” în cadrul studiului numit „Relansarea economiei moldovenești se lasă așteptată”.

Datele prezentate de BNS nu întotdeauna coincid cu ceea ce este, de fapt, în re­alitate, susțin specialiștii. Drept exemplu ne servesc prețurile pentru cereale care, conform statisticii oficiale, au crescut, iar în realitate au fost diminuate. În cadrul lansării au fost menționate și unele aspecte pozitive ale economiei. Astfel, pentru următoarele luni ale anu­lui 2016 se prognozează o inflație de circa 1,7%. De menționat că, pentru luna aprilie 2016, inflația a con­stituit 7,2%.

„Există stabilitate, dar o situaţie mai bună pe care o aşteptăm cu toţii, vom avea numai atunci când vom avea stabilitate economică şi po­litică în ţară, când reforme­le în ţară vor fi realizate cu mare elan şi vor fi susţinu­te de politicieni”, a declarat Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul”.

Dezvoltarea regională re­prezintă unul dintre obiec­tivele fundamentale ale UE, respectiv, ar trebui să fie și un obiectiv pentru politica economică moldoveneas­că. În 2016, performanțele sunt mai proaste în raport cu 2015, care, la rândul lor, au cunoscut o descreștere semnificativă a PIB-ului re­gional.

A fost propusă și o alter­nativă pentru soluționarea problemei datoriei de 13 miliarde 700 de milioane de lei. O măsură mult mai rezonabilă ar fi crearea unui Fond de dezvoltare, susțin experții.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Arthur
    10.10.2016

    Așteptăm, vorbim, discutăm, analizăm…numai nu ne apucăm de treabă

Citește și
slot thailand