
UN Women/Dorin Goian
Studenții masteranzi de la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) vor studia un nou curs – „Bugetarea sensibilă la gen” (BSG). Acum câteva zile, a fost scos de sub tipar și manualul pentru acest curs. Echipa de profesori ASEM a reuşit nu doar să actualizeze manualul elaborat în 2009, dar, de asemenea, să elaboreze un curs academic privind bugetarea sensibilă la gen. Acest curs a fost aprobat de Senatul ASEM şi de Ministerul Educaţiei și va fi introdus începând cu anul de studii curent în lista cursurilor obligatorii la două programe de master la ASEM: „Finanţe publice şi fiscalitate” şi „Contabilitate şi audit în instituţiile publice”.
Manual de importanță majoră
„Este un manual de o importanță majoră pentru procesul educațional. Suntem bucuroși, pentru că munca a fost destul de îndelungată. Față de cel din anul 2009, acest manual diferă și ca și conținut, și ca volum. S-a extins domeniul de cercetare și de elaborare a lucrării metodice. Am mai inclus aici și un domeniu ce ține de aspecte demografice ale dimensiunii de gen. Am mai adăugat subiecte ce țin de egalitatea de gen, drepturile omului, ale femeii, precum și de bugetarea sensibilă la gen”, a spus Andrei Petroia, dr. conferențiar universitar și unul dintre autorii manualului. Potrivit acestuia, manualul a fost conceput astfel ca să fie mult mai ușor de înțeles pentru orice student, nu doar pentru masteranzi.
Ce este bugetarea sensibilă de gen
Bugetarea sensibilă de gen este numită deseori și bugetarea incluzivă sau socială, pentru că ține cont de necesitățile femeilor și ale bărbaților la elaborarea politicilor de stat și are o abordare bazată pe drepturile omului, diversitate și echitate.
„Această publicație reprezintă, cu siguranță, o valoare adăugată la acele izvoare și surse pe care deja le avem pentru pregătirea profesioniștilor în domeniu și vor fi de ajutor atât în pregătirea experților, cât și ulterior, după angajare, la promovarea unor politici sensibile la dimensiunea de gen. Această abordare contribuie la asigurarea responsabilității Guvernului față de angajamentele asumate prin ratificarea mai multor tratate internaționale din domeniu, în speță, la acel angajament nou asumat în contextul celor 17 obiective de dezvoltare durabilă prin care într-adevăr se acordă o atenție sporită dimensiunii de gen și mai ales bugetării sensibile la dimensiunea de gen”, a spus Lilia Pascal, șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Primii în implementarea BSG

UN Women/Dorin Goian
Autorii manualului dau asigurări că acesta va contribui la crearea unui cerc mai mare de specialiști și experți în domeniile egalității de gen și proceselor de planificare şi bugetare sensibile la gen în Moldova.
De asemenea, aceasta va facilita creș-terea gradului de conștientizare cu privire la problemele de gen la nivel național şi va contribui la realizarea angajamentelor Guvernului privind egalitatea între femei şi bărbați.
Potrivit autorilor, în ultimii ani s-a făcut un salt mare în integrarea BSG în mediul academic. Profesorii din Moldova au avut ocazia să facă schimb de experiență cu profesorii din Federația Rusă, Kazahstan, Albania, alte țări balcanice și să vadă cum se tratează acolo aspectele legate de egalitatea de gen și BSG în cadrul disciplinelor academice. Moldova este printre primele țări din regiune care a introdus BSG în mediul academic.
„Această carte este un manual destinat studenților, masteranzilor și profesorilor, dar cu siguranță se va regăsi și pe rafturile funcționarilor publici. Acest studiu pentru mine personal este foarte interesant”, a adăugat Veronica Vragaleva, viceministra Finanțelor, prezentă la evenimentul de lansare a cursului și manualului „Bugetarea sensibilă la gen”.
„Cursul este unul foarte important, întrucât Moldova face primii pași în a vorbi deschis despre disparitățile de gen, despre problemele care există privind egalitatea între femei și bărbați. Faptul că aceste subiecte deja se vor discuta în mediul academic, va ușura foarte mult lucrul autorităților centrale și locale pe viitor, în special , centrale, cele care decid asupra politicilor și bugetelor. Tinerii specialiști care vor absolvi cursurile de master de la ASEM vor fi cei care vor merge să lucreze la Ministerul Finanțelor, la Ministerul Economiei, al Educației, al Sănătății etc. și vor fi acele persoane care vor fi sensibilizate privind aspectele egalității de gen, respectiv se vor asigura că ele sunt respectate și luate în considerare atunci când se elaborează o politică și se face un buget pe sector”, a spus Elena Spînu, coordonatoarea locală a proiectului regional UN Women pentru promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen.
Primii în regiune
Apariția noului manual este salutat și de către studenți. Maria Chițanu consideră că acest curs este un instrument foarte bun pentru studenții de la master și că acesta va întări competitivitatea țării noastre pe plan internațional, pentru că, spune ea, „statul nu-și va mai permite să subaprecieze în continuare potențialul unuia dintre genuri”.
Manualul și cursul „Bugetarea sensibilă la gen” sunt elaborate și incluse în cadrul curriculei ASEM ca urmare a parteneriatuui dintre ASEM şi UN Women, în cadrul proiectului regional al UN Women pentru promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen în Europa de sud-est, faza II, implementat în Moldova cu suportul financiar al Cooperării Austrice pentru Dezvoltare (ADC).
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.