Pentru a-și primi salariul, care întârzie de câteva luni, feroviarii sunt nevoiți să iasă în stradă. Ultimul protest a fost acum câteva zile, când angajaţii staţiei Revaca din municipiul Chişinău au protestat, nemulţumiţi că nu şi-au ridicat salariile de cinci luni. Oamenii sunt disperaţi şi spun că sunt nevoiţi să trăiască pe datorie, iar cel mai mult îi sperie gândul că nu vor putea să restituie banii luaţi cu împrumut.
Precizăm că „Vocea poporului” a scris în repetate rânduri despre problema salarizării angajaților căilor ferate.
Pentru că nu au bani să ajungă acasă, unii protestatari spun că sunt nevoiţi să înnopteze la locul de muncă. Aceștia susțin că nu mai suportă să fie hrăniţi cu promisiuni deşarte de către conducerea întreprinderii. Ei au mai declarat că vor recurge la măsuri extreme dacă nu-şi vor primi banii.
„Situația se înrăutățește de la o zi la alta. Deja nici nu mai avem de la cine împrumuta bani să ne asigurăm existența”, ni se plânge unul dintre angajați.
În căutare de soluții sunt și sindicatele, ne spune președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova, Ion Zaporojan.
„Am avut mai multe întrevederi în acest sens cu autoritățile, am transmis și o scrisoare premierului, pentru a dispune achitarea salariilor restante și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Batem la toate ușile posibile. Acum se achită salariul pentru luna mai. Din cele 48 de filiale, 28 și-au primi salariul, alte 20 mai așteaptă. Nu avem nimic cu directorul CFM, Iurie Topală, pentru că chiar încearcă să remedieze situația, dar dacă nu sunt bani, de unde să îi ia?”, a spus Ion Zaporojan.
La rândul său, directorul Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), Iurie Topală, recunoaşte că
are datorii faţă de angajaţi, însă promite că aceştia îşi vor ridica salariile restante în cel mai scurt timp.
Iurie Topală a mai declarat că datoriile istorice ale CFM faţă de salariaţi au fost acumulate din cauză că volumul transportului de marfă pe calea ferată ar fi scăzut cu aproximativ 40 la sută, iar cel de pasageri – cu 50 la sută. Proteste similare au organizat recent şi feroviarii din Căuşeni, Bender şi Basarabeasca.
Acesta a subliniat că CFM are cheltuieli lunare de circa 60 de milioane de lei, dar încasările sunt în jur de 50-55 de milioane. Iurie Topală a mai spus că în această lună întreprinderea este în întârziere cu cinci zile la achitarea salariilor, iar datoriile faţă de angajaţi, acumulate din perioadele anterioare, se ridică la 80 de milioane de lei.
„Cheltuielile şi salariile au rămas constante, dar veniturile s-au redus”, a spus Iurie Topală. Directorul CFM a dat asigurări că datoriile faţă de angajaţi vor fi achitate treptat.
Totodată, Iurie Topală a menţionat că a avut mai multe întrevederi cu oficiali din Germania şi Rusia, pentru a căuta soluții financiare și a ieși din situația de impas.
Milioane
de lei din partea
Băncii Europene
pentru investiții
La începutul acestei săptămâni, CFM a primit un împrumut de 52,5 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii. Banii au fost acordaţi pentru o perioadă de 15 ani, cu dobânda de 1,5% anual şi vor fi folosiţi pentru procurarea de noi locomotive şi modernizarea infrastructurii.
Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat la evenimentul de semnare a acordului de împrumut că acesta face parte dintr-un pachet cu cel acordat de BERD, în valoare de 50 de milioane de euro. Astfel, investiţiile în Calea Ferată din Moldova se ridică la peste 100 de milioane de euro.
„Suntem în acest proiect din 2014, acum am semnat contractul de finanţare. Banii sunt prevăzuţi pentru reorganizarea şi reforma la CFM. Acest proiect de fapt este de 500 de milioane, aceasta este prima etapă de finanţare şi redresare a situaţiei la Calea Ferată, care nu este atât de bună. Le mulţumim investitorilor pentru încrederea acordată şi vom face tot posibilul să nu-i dezamăgim, şi nici pe cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
Directorul CFM, Iurie Topală, a precizat că în viitorul apropiat urmează să fie organizată o licitaţie pentru a procura locomotive noi, în total fiind vorba de 15. Câştigătorul licitaţiei, care va veni cu cea mai bună ofertă, va primi banii direct de la BEI, pentru a exclude orice fel de suspiciuni de organizare a unor scheme ilegale de finanţare.