7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Angajaţii MoldATSA, nemulţumiţi de salarii

Loading
Social Angajaţii MoldATSA, nemulţumiţi de salarii
Angajaţii MoldATSA, nemulţumiţi de salarii
moldatsa

Foto: protv.md

 

Un grup de controlori detrafic aerian au organizat recent o acțiune de protest. Ei sunt nemul­ţumiţi de felul în care sunt remuneraţi pentru munca prestată şi cer să se revină la nivelul anterior al salariilor, cu 40% mai mare.  

 

De cealaltă parte, reprezen­tanţii Ministerului Transportu­rilor şi Infrastructurii Drumuri­lor declară сă, pentru a schimba ceva, reprezentanţii întreprin­derii trebuie să iniţieze nego­cieri colective şi să semneze un nou contract colectiv de muncă.

Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructu­rii Drumurilor, a afirmat, în ca­drul unei emisiuni televizate de la Moldova 1, că despre o reve­nire la nivelul anterior al salari­ilor nici nu se discută. Ministrul afirmă că în acest caz ar fi vorba despre anumite jocuri de inte­rese. Or, salariul mediu pentru acest an la întreprinderea în ca­uză este de 42 de mii de lei.

Salariaţii se mai plâng că, din lipsă de fonduri, au fost reduse în mod semnificativ alocaţiile destinate cursurilor de pregăti­re și menținere a competențelor profesionale, pe care trebuie să le achite din buzunarele pro­prii. Cu aproximativ un an şi jumătate în urmă, întreprinde­rea s-a aflat în dificultate finan­ciară ca urmare a unui litigiu internațional, ce a dus la bloca­rea conturilor. Atunci, lefurile angajaţilor au fost micşorate în medie cu 40 la sută. Totuși, la începutul lunii august a acestui an, conturile au fost deblocate, dar salariile nu au fost restabili­te, fapt ce a trezit nemulţumirea controlorilor.

Controlorii au mai protestat şi la începutul săptămânii tre­cute. La insistenţa internauţilor, atunci, Vitalie Rapcea, vicemi­nistru al Transporturilor, a pre­cizat într-un comentariu pe Fa­cebook că, anterior, Consiliul de Administraţie al acestei unități a recomandat conducerii să ini­ţieze negocieri pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Protestele angajaţilor ar fi fost iniţiate însă peste o lună de la înaintarea acestei reco­mandări.

Singura modalitate construc­tivă de a schimba ceva este prin negocieri colective, dar nu prin declaraţii cu tentă de şantaj, prin care se sugerează că spaţiul aerian nu ar fi în siguranţă prin serviciile ce sunt prestate în pre­zent, a afirmat Vitalie Rapcea.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand