28 februarie 2024
Chisinau
Social

Modalitate nouă de calculare a pensiilor în lipsa certificatelor despre venituri

Loading
Social Modalitate nouă de calculare a pensiilor în lipsa certificatelor despre venituri
Modalitate nouă de calculare a pensiilor în lipsa certificatelor despre venituri

pensionari-la-piata

 

Regulamentul cu privire la modul de calculare a pensiilor a fost modi­ficat de curând de membrii Cabine­tului de Miniştri.

 

Modificările introduse oferă o soluție pentru cazurile în care calcularea pensiei nu era posibilă din cauza lipsei certifica­tului cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate, realizată anterior datei de 1 ianuarie 1999.

Actual­mente, la stabilirea pensiei, solicitantul prezintă certificatul cu privire la venitul asigurat pentru 15 ani de activitate (elibe­rat în 1999), din care se determină coefi­cientul individual al pensionarului. Multe din documentele care pot confirma venitul asigurat realizat anterior implementării evidenţei individuale nu s-au păstrat însă la întreprinderi sau instituţii din cauza in­cendiilor, inundaţilor, conflictului armat, precum și a pierderii sau distrugerii lor din Fondul Arhivistic.

Astfel, această modifica­re prevede calcularea cuantumului pensiei în baza salariului mediu lunar pe ţară de­terminat pentru fiecare categorie de bene­ficiari (economia naţională/agricultură).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand