28 februarie 2024
Chisinau
Social

10 profiluri ale femeilor și fetelor din Moldova, pe înțelesul tuturor

Loading
Social 10 profiluri ale femeilor și fetelor din Moldova, pe înțelesul tuturor
10 profiluri ale femeilor și fetelor din Moldova, pe înțelesul tuturor
profil-femei

ONU Moldova/Laura Bohanțova

 

Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, au prezentat profilurile statistice pe înțelesul tuturor a 10 gru­puri de fete și femei din Republica Moldova: femei migrante, femei rurale, femei cu dizabilități, femei victime ale violenței, femei rome, femei care tră­iesc cu HIV, femei în etate, femei în poziții alese și numite, femei în economie și afaceri și femei în procesul decizional.

 

„Profilurile femeilor și fetelor sunt destinate factorilor de decizie, societății civile și publicului larg. Prin acest format simplificat și ilustrat, ne propunem să creștem nivelul de înţelegere a datelor, astfel încât acestea să poată fi utilizate la formularea soluțiilor menite să schimbe calitatea vieții fe­meilor și fetelor în Republica Moldova“, a afirmat directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică, Iurie Mo­canu.

Astfel, profilurile statistice au analizat ce le unește și ce le deosebește pe femeile și fetele din mediul rural, care sunt motivele femeilor plecate la muncă peste hotarele țării și cum își realizează ele potențialul de care dispun departe de casă, precum și de ce atuuri dispun femeile cu stare specia­lă de sănătate și cum pot ele participa la producerea de bu­nuri sau servicii. Alte întrebări studiate au fost: ce trebuie să facă femeile victime ale comportamentului violent, care sunt capacitățile pe care le posedă femeile și prin valorifica­rea cărora acestea ar putea deschide afaceri, deveni lidere de opinie sau conducătoare de instituții.

„Cele zece note analitice pe care le lansăm astăzi au fost cerute de către femei care reprezintă diferite grupuri. Având aceste note analitice, femeile vor putea să-și revendice mai bine drepturile și să acționeze în unitate atunci când pledea­ză pentru anumite politici publice, acțiuni la nivel legislativ și instituțional, în baza unor date concrete”, a afirmat re­prezentanta de țară a UN Women în Moldova, Ulziisuren Jamsran.

Cele 10 note analitice au fost elaborate în comun de către UN Women – Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, Programul Națiunilor Unite pen­tru Dezvoltare (PNUD), Biroul Național de Statistică și cu suportul Comisiei Economice Europene a ONU (UNECE).

Notele analitice pot fi găsite pe site-ul www.un.md.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand