
Foto: sindicate.md
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și reprezentanți ai organizației CNV Internationaal din Olanda și Benin și ai Asociației „Făclia” din orașul Ungheni au avut vineri, 24 iunie, o întrevedere de lucru, în cadrul căreia părțile au discutat despre situația tinerilor și activitatea sindicatelor din Moldova.
Participanții la reuniune au fost fami-liarizați cu activitățile sindicale în domeniul protecției și promovării tinerilor, cu particularitățile sindicalismului din țara noastră, în vederea dezvoltării relațiilor de colaborare.
Oleg Budza, președintele CNSM, a făcut o prezentare detaliată despre cum a fost fondată CNSM, despre structura organizației, direcțiile de activitate, acțiunile întreprinse în ultimii ani în domeniul protecției drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat.
„Politicile de tineret sunt o prioritate pentru CNSM, deoarece tinerii reprezintă viitorul. Din păcate, populația Moldovei îmbătrânește, în ultimii ani au plecat din țară peste 600 de mii de cetățeni, în special, tineri. Este necesar să revedem politicile la nivel de stat în această direcție, pentru a crea noi locuri de muncă, a oferi tinerilor salarii decente și posibilitatea ca aceștia să beneficieze de credite acordate în baza unor condiții preferențiale, pentru a-și procura o locuință”, a accentuat Budza.
Liderul sindical a mai atras atenția asupra modului cum este organizat procesul educațional național, care necesită a fi reformat, pentru a corespunde cerințelor de pe piața muncii.
„În Moldova, peste 50% dintre tineri au studii superioare, în timp ce în Occident doar circa 20% din tineri au astfel de studii. Piața muncii din Moldova are nevoie nu doar de intelectuali, ci și de persoane bine pregătite, care îndeplinesc meserii căutate de mediul de afaceri”, a menționat Budza.
Președintele CNSM a apreciat înalt colaborarea cu CNV Internationaal, care a contribuit, pe parcursul a trei ani, la implementarea proiectului „Planificare, Monitorizare și Evaluare”, și s-a arătat deschis
pentru continuarea cooperării.
Moldova are nevoie
nu doar de intelectuali,
ci și de meseriași
bine pregătiți
„Împreună, în anul 2013, cu sprijinul
Uniunii Europene, am lansat proiectul „Munca Decentă pentru Tineri – îmbunătă-țirea situației social-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, pentru a reduce carențele legate de problemele cu care se confruntă tinerii din țară din câteva regiuni. Organizațiile sindicale au avut un rol important în implementarea acestui proiect”, a comunicat Angela Ciocîrlan, președintele Asociației „Făclia”. Cei prezenți au mai discutat despre necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ în domeniul politicilor de tineret, despre importanța intensificării parteneriatului social pentru a acorda tinerilor o protecție mai bună pe piața muncii și au pledat pentru fortificarea relațiilor în această direcție.
Departamentul mass-media și relații internaționale