
Foto: vocea.md
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au adoptat, zilele trecute, un demers, prin care îi solicită prim-ministrului Pavel Filip să fie examinate un şir de probleme din domeniul educaţiei şi ştiinţei.
„Salariaţii îşi exprimă tot mai des îngrijorarea privind nivelul scăzut al salariilor. Conform datelor statistice, salariul mediu din învăţământ constituie doar 77,6 la sută din cel mediu pe economie. Cuantumul salariului pentru prima categorie de calificare este de 1000 de lei şi a fost majorat ultima dată cu 10 la sută, din 1 octombrie 2014. Cu acest salariu mizer este remunerat fiecare al doilea lucrător din sistem”, se spune în demers.
Problema vizând retribuirea muncii tinerilor pedagogi se acutizează şi ea, de vreme ce salariul de funcţie al acestora este de 2470-2720 de lei. În consecinţă, tinerii nu sunt motivaţi să se angajeze şi să se menţină în sistem. Din numărul anual de aproximativ 2500 de absolvenţi de profil pedagogic, doar mai puţin de jumătate ajung să se angajeze în sistemul de învăţământ, iar dintre ei, după trei ani de activitate, doar aproximativ 250 mai rămân în instituţiile de învăţământ.
De asemenea, până acum nu a fost elaborat cadrul normativ privind implementarea, de la 1 septembrie anul curent, a prevederilor art. 134 alin (7) din Codul educaţiei, ce ţine de stabilirea normei didactice de 75 la sută pentru un salariu de funcţie. Nu a fost elaborată nici Metodologia de repartizare a timpului de muncă al pedagogului.
În acelaşi timp, creşterea preţurilor, a inflaţiei a diminuat cu mult puterea de cumpărare, care afectează serios consumul, iar situaţia economică a angajaţilor devine tot mai precară.
În această ordine de idei, reprezentanţii FSEŞ îi înaintează premierului următoarele cerinţe
:
1. Modificarea Legii nr. 355, anexa nr.1 „Reţeaua tarifară unică de salarizare din unităţile bugetare”. Se propune stabilirea în mărime de 1200 de lei a cuantumului categoriei întâi a reţelei tarifare unice sau majorarea cu 20 la sută, cu începere de la 1 iunie 2016;
2. Urgentarea elaborării şi adoptării unei noi legi de salarizare a personalului din învăţământ, astfel încât să fie asigurată o viaţă demnă pentru angajaţii din sistem;
3. Majorarea, de la 24 şi 30 de mii de lei până la 38 şi, respectiv, 50 de mii de lei a cuantumului indemnizaţiei unice pentru tineri specialişti şi extinderea drepturilor la facilităţile sociale pentru tinerii specialişti repartizaţi în instituţiile din localităţile urbane.
Menţinerea situaţiei actuale fără schimbarea nivelului de salarizare în ramură va provoca tensiuni în colectivele de muncă, care tot mai insistent cer organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni de protest, se menţionează în încheierea aceluiaşi demers.