3 decembrie 2023
Chisinau
Cultura

Corul „Steaua” a dus faima ţării în Bulgaria, România şi Belarus

Loading
Cultura Corul „Steaua” a dus faima ţării în Bulgaria, România şi Belarus
Corul „Steaua” a dus faima ţării în Bulgaria, România şi Belarus

coul-steaua

 

Corul „Steaua”, care activează de mai bine de 40 de ani pe lân­gă Casa de cultură cu aceeaşi de­numire din Chişinău, a susţinut recent un concert de binefacere la Filarmonica „Serghei Lunche­vici” din capitală.

 

Alături de cor, au evoluat soliştii Ecaterina Bradu, Pavel Râcov, surori­le Natalia şi Domnica Damaschin. Sub bagheta prim-dirijorului Galina Rotta şi a pianistului Alexandru Zuev, corul „Steaua” a încântat publicul cu pie­se celebre din creaţia compozitorilor Beethoven, Verdi, Strauss, a evoluat cu romanţe compuse de autori ruşi şi ucraineni şi a interpretat cântece popu­lare ruseşti şi ucrainene.

 

În Republica Moldova arta corală nu se dezvoltă

 

Galina Rotta a ţinut să mulţumească spectatorilor pentru primirea căldu­roasă. „Aplauzele dumneavoastră vor­besc despre faptul că spectacolul v-a plăcut”, a constatat dânsa. Potrivit sur-sei citate, corul „Steaua” a dus faima ţă­rii peste hotare, participând la diverse festivaluri şi concursuri din România, Bulgaria, Belarus.

„Avem o mare problemă – nu avem destule resurse financiare, astfel că sun­tem nevoiţi să căutăm 

sponsori, care nu se grăbesc să investească în cultură. În Moldova, arta corală nu se dezvoltă. Dacă nu ar fi Confederaţia Naţională a Sindicatelor şi Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară, care ne susţin, nu am putea concerta. Sun­tem o organizaţie obştească, statul nu ne susţine sub nici o formă. Ar fi bine ca oamenii de afaceri să viziteze mai des sălile de concert, poate astfel şi-ar schimba opinia vizavi de munca oame­nilor de cultură. Doar unii dintre spec­tatori îşi pot permite să procure bilete pentru a merge la concerte, de aceea, Corul „Steaua” evoluează deseori gra­tis”, a subliniat Galina Rotta.

 

O muncă titanică pentru a oferi concerte de suflet

 

Nadejda Rusnac, preşedinta Fede­raţiei Sindicatelor Lucrătorilor din In­dustria Uşoară, a menţionat: „Deşi au existat mai multe tentative ca clădirea Casei de cultură „Steaua” să fie luată de unii agenţi economici, am reuşit păstrarea atât a instituţiei, cât şi a co­rului, datorită Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova şi lui Oleg Budza, preşedintele CNSM”, a accentu­at sursa citată.

„De e polei, vijelie, ploaie sau timp însorit, membrii corului „Steaua” fac repetiţii, pentru ca ulterior să vină în faţa publicului cu spectacole muzicale de suflet, în mare parte acestea fiind cu intrare liberă. Ne închinăm în faţa Ga­linei Rotta, pentru munca titanică pe care o depune, pentru faptul că a con­dus de peste 40 de ani Corul „Steaua”, a subliniat Nadejda Rusnac.

Acum câteva luni, Corul „Steaua” a prezentat un concert de caritate pen­tru beneficiarii Azilului de bătrâni şi invalizi din Chişinău. Un alt spectacol muzical de binefacere, cu participarea Corului „Steaua”, va avea loc, pe 18 iu­nie, cu începere de la ora 16.00, la Fi­larmonica Naţională „S. Lunchevici”.

În cadrul spectacolului muzical, cu genericul „Cu drag de cântec şi de voi”, vor evolua naistul Constantin Mos­covici, soliştii Ecaterina Bradu, Pavel Râcov, surorile Natalia şi Domnica Damaschin. Intrarea la concert este liberă.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand