
Foto: sindicate.md
Recent, la Chișinău, a fost organizat atelierul cu genericul „Dialog și parteneriate participative cu privire la educația și formarea profesională în Moldova”, unde au fost analizate problemele din învățământul profesional național, în special, din sectorul agrar, și cum acestea pot fi soluționate.
La lucrările atelierului au participat reprezentanți ai Guvernului, Delegației Uniunii Europene, sindicatelor din agricultură, patronate și de la mai multe școli profesionale.
Obiectivul atelierului a fost de a identifica cele mai eficiente practici europene în domeniul educației profesionale, care ulterior să fie preluate de comitetele sectoriale din diverse ramuri pentru a fi implementate în cadrul întreprinderilor autohtone.
Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat că în prezent pregătirea cadrelor profesionale nu corespunde întru totul cerințelor pieței muncii, iar deficiențele existente pot fi remediate prin formarea profesională continuă.
Leonard Palii, președintele Comitetului Sectorial din Agricultură şi Industria Alimentară, a subliniat că acest atelier este extrem de util pentru membrii comitetelor sectoriale în scopul facilitării procesului de aplicare a reformelor în învățământul profesional.
Reprezentanții Delegației Uniunii Europene au menționat că progresele înregistrate în Republica Moldova la capitolul dezvoltare umană sunt semnificative, însă este necesar de a implementa politici moderne, inspirate din practica europeană, care să dezvolte sistemul educației și formării profesionale.
Atelierul a fost organizat în cadrul unui proiect al Fundației Europene pentru Instruire, care este o agenție specializată a Uniunii Europene, ce urmărește să faciliteze dezvoltarea capitalului uman în țările aflate în curs de tranziție.
Departamentul mass-media și relații internaționale