7 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Amenzi mai mari pentru salarii „în plic”

Loading
Без рубрики Amenzi mai mari pentru salarii „în plic”
salarii-in-plic

Foto: vocea.md

 

Angajatorii care achită sa­larii „în plic”, dar și per­soanele care acceptă să lu­creze fără carnet de muncă, ar putea primi amenzi mai mari. În acest sens, Minis­terul Muncii, Protecției So­ciale și Familiei a propus pentru dezbateri publice un proiect de lege privind modificarea și completarea Codului contravențional.

 

Potrivit documentului, sanc-țiunile ar urma să fie majorate și raportate la numărul de persoa­ne care prestează muncă nede­clarată. Astfel, dacă o persoană fizică va lua la muncă neoficial până la șapte persoane, aceasta va fi sancționată cu amenzi de la două mii de lei la patru mii de lei. Dacă vor fi mai mult de șapte persoane angajate „la negru”, persoana riscă amenzi de până la 140 de mii de lei, muncă nere­munerată în folosul comunităţii de la 150 la 240 de ore sau chiar închisoare de la un an la doi ani, cu privarea de dreptul de a ocu­pa anumite funcţii sau de a exer­cita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Mai mult, dacă salariile nu vor fi achitate la timp, agenții economici riscă să achite amenzi de la 40 de mii de lei la 100 de mii de lei.

În proiectul de lege propus pentru dezbateri sunt prevăzute sancțiuni și pentru cetățenii care acceptă să muncească „la negru”. În cazul în care se va accepta pro­punerea, amenzile ar putea fi în­tre două mii și trei mii de lei.

Potrivit autorilor, noile pre­vederi vor descuraja încălcarea legislației și vor responsabili­za atât angajatorii care achită salarii „în plic”, cât și salariații care prestează în mod conştient muncă nedeclarată. „Modificări­le vor contribui la  prevenirea şi combaterea încălcării legislaţiei muncii, la respectarea securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi la dezrădăcinarea atitudinii ne­păsătoare a angajatorilor faţă de onorarea obligaţiunilor legale”, se mai menționează în Nota in­formativă.

Statistica arată că, în urma controalelor efectuate în perioada 2010-2015 la 1101 agenți economici și la 233 de angajatori persoane fizice, au fost depista­te mai mult de 4500 de persoa-ne care prestau muncă „la ne­gru”. Dintre acestea, 232 erau minori. De asemenea, au fost 23 de cazuri în care persoa­nele care munceau ilegal s-au accidentat la locul de muncă, 13 persoane au murit, iar 11 au fost accidentate grav.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand