Peste 1000 de posturi vacante, aproximativ 180 de specialităţi în cadrul instituţiilor de învăţământ profesional, dar şi protecţie social-economică pe piaţa muncii, au fost oferite în cadrul ediţiei din acest an a Forului meseriilor şi profesiilor şi a Târgului locurilor de muncă pentru tineri. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost partener în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment.
Sindicatele sunt alături de tineri, care constituie viitorul ţării şi reprezintă forţa pe care trebuie să se mizeze, a apreciat Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, în deschiderea forului respectiv. În acelaşi timp, tinerii dintotdeauna caută posibilităţi mai bune, pe potriva nevoilor lor, dar pentru ca acestea să fie realizate, este necesar ca ei să fie orientaţi corect de către cei cu mai multă experienţă.
De aceea, în situaţia actuală, reprezentanţii sindicatelor le oferă tinerilor sprijin legat de respectarea legislaţiei muncii, a drepturilor sociale şi economice, de retribuţie, securitate şi sănătate, dar şi alte probleme cu care se confruntă aceştia în momentul intrării pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, sindicatele le propun tinerilor modele ale contractelor individuale de muncă ce urmează a fi încheiate cu angajatorul, cu prevederile principale pe care acestea trebuie să le includă.
Riscuri la angajare
Dacă tinerii nu sunt suficient de informaţi, există riscul ca, atunci când merg să discute cu angajatorii, ei să-şi piardă din start încrederea în posibilitatea de a-şi construi relaţii echitabile pe piaţa muncii. Astfel, forurile şi târgurile de acest fel constituie o platformă de dialog îndreptat spre susţinerea acestei pături sociale, ai cărei reprezentanţi completează în majoritate rândurile şomerilor, pentru ca tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă să-şi poată găsi viitorul, a menţionat Petru Chiriac.
Acest for şi târgul locurilor de muncă reprezintă o platformă, pe de o parte, pentru agenţii economici care au nevoie să-şi recruteze profesionişti, iar pe de alta – o perspectivă pentru tineri în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, a menţionat în context Viorica Dumbrăveanu, viceministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Elementul de bază al acestui eveniment îl reprezintă
contactul direct între tineri şi reprezentanţii întreprinderilor, cu posibilitatea negocierii condiţiilor de muncă şi a informării privind oportunităţile de anga-jare.
În calitate de partener au participat şi reprezentanţii CNSM, care au venit cu informaţii privind dreptul la muncă şi la protecţie socială al persoanelor aflate în căutarea unui loc de lucru. La for au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară acţiuni de formare şi orientare profesională a tinerilor, a specificat Viorica Dumbrăveanu.
La rândul său, Elena Cernei, viceministră a Educaţiei, a remarcat că acest for este organizat în preajma perioadei de absolvire şi admitere şi în acest fel reuşeşte să răspundă necesităţilor absolvenţilor, elevilor şi angajaţilor în acelaşi timp.
Una dintre priorităţile Ministerului Educaţiei este de a pregăti specialişti care după absolvire să-şi găsească un loc de muncă şi să dispună de o perspectivă de carieră. În acest scop, instituţiile de învăţământ profesional tehnic dispun de o ofertă educaţională ce reprezintă o alegere de calitate pentru viitor.
Proces de modernizare
Aceste instituţii propun în prezent studierea a peste 100 de profesii şi 80 de specialităţi. Cele mai solicitate dintre acestea sunt meseriile de bucătar, mecanic auto şi tencuitor.
În acelaşi timp, învăţământul profesional tehnic din ţara noastră se află într-un proces de modernizare cu sprijinul Uniunii Europene. Obiectivul principal al acestuia este asigurarea unor condiţii moderne de studii pentru viitorii meseriaşi.
Totodată, se află în plin proces de revizuire şi elaborare o nouă curriculă pentru învăţământul profesional tehnic, care va permite uniformizarea conţinutului studiilor. Astfel, începând cu noul an de învăţământ, elevii din şcolile profesionale şi colegii vor studia după o curriculă modernizată şi adaptată la cerinţele angajatorilor. De asemenea, vor fi introduse noi cursuri de antreprenoriat, limbi străine şi tehnologii informaţionale.
Şomajul în rândul tinerilor este în prezent o problemă mai mult decât complicată, a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment, Victor Zubcu, ministrul Tineretului şi Sportului. De aceea, factorii de răspundere îşi propun să mărească până la 35 la sută sau aproape de două ori cota actuală de angajare în câmpul muncii a tinerilor cu vârsta de 15-29 de ani.
Piaţa muncii este în permanentă mişcare şi este necesar ca autorităţile publice să răspundă la toate provocările existente pe acest segment. În opinia lui Victor Zubcu, accentele trebuie puse, în special, pe programele de stagii, ai căror beneficiari să fie 50 la sută tineri.
Competitivitatea reprezintă calitatea spre care trebuie să tindă toţi actorii implicaţi, iar gradul în care este atinsă aceasta este extrem de vizibil atunci când tinerii intră pe piaţa muncii, a concluzionat Victor Zubcu.