8 decembrie 2023
Chisinau
Social

Prima garnitură de păcură din România a ajuns la Chișinău

Loading
Social Prima garnitură de păcură din România a ajuns la Chișinău
Prima garnitură de păcură din România a ajuns la Chișinău
pacura-romania

Foto: gov.md

 

O garnitură de 24 cisterne feroviare, cu 1300 de tone de păcură, a ajuns, luni, la Chişinău. Este prima tranșă din cele circa 16.300 tone de păcură, în valoare totală de 58 de milioane de lei, oferită de Guvernul României ca ajutor umanitar Republicii Mol­dova, relatează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

 

La evenimentul de recepționare au fost prezenți viceprim-ministrul Gheorghe Bre­ga, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, reprezentanții Agenţiei Re­zerve Materiale și ai Căilor Ferate din Mol­dova.

Vicepremierul Gheorghe Brega a mulțumit Guvernului României pentru suportul acordat și a dezvăluit cum va fi utilizată această asistență umanitară. „Apreciem foar­te mult asistența Guvernului de la București. Păcura este destinată prevenirii situațiilor de risc în domeniul energetic. O parte din păcură va substitui rezervele Agenţiei Rezer­ve Materiale, altă parte va avea componenta socială – pentru compensațiile care vor fi distribuite păturilor vulnerabile pentru pe­rioada rece a anului. Comisia interguverna­mentală pentru ajutoare umanitare urmează să aprobe mecanismul de realizare a acestei inițiative”, a precizat Gheorghe Brega.

La rândul său, Ambasadorul României în Republica Moldova a specificat că, după transportarea păcurii, va urma ultima etapă de acordare a ajutorului umanitar oferit cu titlu gratuit de către Guvernul României. „Combustibilul este destinat termocentrale­lor din Republica Moldova pentru produce­rea agentului termic, de apă caldă și secun­dar, energie electrică. Păcura va mai scădea din povara consumului și va asigura secu­ritatea energetică a Republicii Moldova”, a relevat Marius Lazurca.

În termen de o luna și jumătate, la Chișinău vor ajunge 11 astfel de garnituri cu păcură. Transportarea combustibilului va fi asigurată de către Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Anterior, Guvernul României a oferit Republicii Moldova, pentru persoane­le aflate în dificultate, 1170 de tone de zahăr și 20 de mii de colete cu alimente.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand