
Foto: capital.ro
O informaţie suplimentară la reclamaţia depusă anterior în legătură cu nerespectarea de către Guvernul de la Chişinău a prevederilor Convenţiei privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ va fi prezentată Organizaţiei Internaţionale a Muncii din partea reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. O hotărâre în această privinţă a fost aprobată la cea mai recentă şedinţă a Comitetului Confederal al CNSM.
Prevederile convenţiei respective a OIM, legate de dreptul inspectorilor muncii de a pătrunde liber, fără înştiinţare prealabilă, la orice oră de zi sau noapte, la întreprinderi, nu au fost implementate, deşi factorii de răspundere guvernamentali au întreprins unele măsuri în această direcţie, se arată în informaţia suplimentară.
Astfel, prevederile Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, prin care este interzisă efectuarea de controale inopinate în lipsa unor informaţii şi probe privind existenţa încălcărilor, rămân a fi un impediment în activitatea inspectorilor de muncă. Un alt obstacol în activitatea angajaţilor Inspectoratului de Stat al Muncii îl constituie, în prezent, Legea privind moratoriul asupra controlului de stat. Propunerea sindicatelor de excludere a acestei instituţii de sub incidenţa legii respective, înaintată la etapa de elaborare a documentului, a fost respinsă.
În consecinţă, sindicaliştii moldoveni le propun reprezentanţilor Biroului Internaţional al Muncii să solicite Guvernului de la Chişinău să urgenteze procesul de asigurare a implementării eficiente a prevederilor Convenţiei privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ.
În informaţia suplimentară se mai propune ca experţii OIM să se pronunțe pe marginea prevederilor Legii privind moratoriul asupra controlului de stat în ceea ce priveşte respectarea normelor de protecţie a muncii şi sanitare. Se are în vedere dacă acţiunea acestei legi poate fi aplicată asupra Inspectoratului de Stat al Muncii.