Aproximativ 6300 de elevi urmează să se odihnească, în sezonul estival din 2016, în cele 10 tabere şcolare a căror oferte au fost acceptate pentru finanaţare din sursele bugetului de stat în cadrul licitaţiei organizate în acest scop de Agenţia Achiziţii Publice.
Printre cele 10 entităţi se numără şi trei tabere ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova care au participat la licitaţie – „Camping” şi „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă şi „Dumbrava Albă” de la Bălţi, a precizat pentru „Vocea poporului” Tatiana Oloi, şefa Departamentului finanţe, contabilitate şi asigurări sociale din cadrul CNSM.
Preţul unui bilet de odihnă pentru 10 zile la tabărele şcolare va fi în acest an de peste 1400 de lei. Părinţii vor beneficia însă gratuit de biletele de odihnă finanţate din sursele alocate de la bugetul de stat.
Astfel, în sezonul estival 2016, în taberele CNSM, din contul alocaţiilor bugetare, se vor odihni aproximativ 3000 de copiii. Suplimentar la acestea, sindicatele de ramură vor mai procura bilete pentru odihna de vară a copiilor salariaţilor-membri, cu achitarea a până la 20 la sută din preţ.
Odihna în taberele şcolare urmează să demareze pe 13-14 iunie, în caz că reprezentanţii Agenţiei Achiziţii Publice vor reuşi să finalizeze în termenul preconizat procesul de examinare a documentelor. Aceasta ar fi putut începe însă cu 10 zile sau cu un schimb mai înainte, dacă Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2016 ar fi fost aprobată mai devreme.
Tatiana Oloi a mai remarcat că din cele 10 tabere de vară sus-menţionate, cele trei ale CNSM au dat dovadă de cel mai înalt nivel de pregătire pentru sezonul estival din acest an.
Membrii Comitetului Confederal al CNSM au constatat în cadrul celei mai recente şedinţe a acestui for că
hotărârea în cauză a fost aprobată pe 18 mai, în regim de urgenţă, la insistenţa reprezentanţilor sindicatelor.
Potrivit documentului respectiv, Guvernul recomandă autorităţilor publice locale să acorde gratuit 25 la sută din totalul de bilete elevilor care au obţinut performanţe la studii sau sunt învingători la olimpiadele şcolare şi extraşcolare, precum şi copiilor din familiile defavorizate şi beneficiare de prestaţii sociale. Restul biletelor urmează să fie comercializate la un preţ de 20 la sută din costul total.
În acelaşi timp, Casa Naţională de Asigurări Sociale urmează să achiziţioneze şi să distribuie, în limita bugetului disponibil, foi de odihnă pentru copii şi adolescenți. Conform estimărilor, costul unei zile de odihnă pentru un copil va varia între 120 şi 183 de lei.
Actul aprobat mai prevede că Ministerul Educaţiei va suporta cheltuielile pentru participarea a 100 de elevi din România la taberele de vară din Republica Moldova şi pentru 45 de copii care vor merge la tabăra de vară a Francofoniei. De asemenea, vor fi organizate rute turistice pentru vizitarea de către aceștia a obiectivelor şi localităților turistice. În acelaşi timp, vor fi achiziţionate bilete pentru elevii din instituţiile de învăţământ din partea de est a ţării noastre şi oraşul Bender.
Monitorizarea aspectelor legate de aprovizionarea taberelor de odihnă cu echipamente medicale şi preparate farmaceutice, precum şi supravegherea sanitaro-epidemiologică va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar ordinea şi securitatea publică – de Ministerul Afacerilor Interne. Conform documentului, lucrările de pregătire şi dotare cu utilaj al taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor, inclusiv a celor cu sejur de zi, urmau să fie finalizate până pe 23 mai, iar conformitatea acestora cu condiţiile minime admisibile este verificată de reprezentanţii administraţiei publice locale de circumscripţie.