3 decembrie 2023
Chisinau
Vocea femeii

Primara care aduce prosperitate în satul Selemet

Loading
Vocea femeii Primara care aduce prosperitate în satul Selemet

Tatiana Badan (foto) este un funcționar public bine cunoscut în Moldova anu­me prin faptele sale, prin poziția civică, prin înaltele calități de manager și prin puterea de convingere în ceea ce face cu și pentru consătenii săi. Nu în zadar, este la al patrulea mandat de primar, și de fiecare dată a fost votată masiv.

– Dnă Badan, ați reușit să vă mențineți în fruntea pri­măriei Selemet destul de mulți ani. Cum v-a reușit, mai ales că nu ați avut susținerea niciunui partid politic? 

– Am fost și sunt o primară in­dependentă. Deși, trebuie să recu­nosc că, în condițiile R. Moldova, independența și verticalitatea ne costă scump, mai ales atunci când este vorba de repartizarea mijloa­celor financiare și de relațiile cu diverse instituții guvernamentale. Rolul primarului, la nivel de comunitate, este unul de coagulare și unificare a comunității asupra soluționării problemelor foarte concrete: aprovizionare cu apă, dru­muri, iluminat stradal, curățenie etc. Aici nu trebuie să fie loc pentru politizare. Am realizat mai multe lucruri în comunitate și oamenii cred că apreciază. Mereu comunic cu ei. Dezbatem orice idee și oame­nii se implică în ceea ce le propun.

 

– Localitatea dvs. prosperă datorită proiectelor și oa­menii sunt mulțumiți. Care sunt cele mai importan­te proiecte din ultima perioadă?

– Anul trecut am finalizat un proiect cu apa. Pentru o regiune care nu a avut 20 de ani apă în rețea, am construit o sondă și 7 km de conductă de apă, prin care am asigurat 150 de familii cu apă cu­rentă. Altul e proiectul de evacuare a deșeurilor, proiect comun al mai multor localități din vecinătate. Cu sprijinul Guvernului României am schimbat acoperișul la grădiniță, o vom izola termic. Acum mai avem semnat un acord cu o organizație umanitară din Norvegia să repa­răm capital blocul C la grădiniță.

 

– Pe 5 iunie, la Selemet va avea loc festivalul unic în republică iProsop. Cu ce îi veți bucura anul acesta pe vizitatori?

– Sunt „bolnavă” de folclor şi de tradiţiile noastre şi-mi doresc ca toţi cetăţenii să valorifice patrimo­niul nostru cultural. Anul acesta, genericul festivalului este „Podoa­bele sudului”. Vor participa mai multe colective artistice reprezen­tante ale diferitelor etnii din sud: găgăuzi, bulgari, ucraineni. Un ele­ment important al sărbătorii este „Gastronomia sudului”, prin care vor fi promovate bucatele delicioa­se din sud. Evident, vom scoate în evidență prosoapele vechi. Vor fi încă multe alte activități, dar, pen­tru a păstra elementul surprizei, nu aș vrea să vorbesc chiar despre toate. Organizatori ai evenimentu­lui sunt Primăria Selemet și A.O. „Familiile migrante”.

 

– Încercați să implicați în activitățile satului lume plecată de la baștină. Mai multe sate au început re­cent lucrul la un proiect în comun cu persoanele pleca­te din localitate, la Selemet există o astfel de asociație de mult timp…

– A.O. „Baștina” din Selemet activează din 2004. Avem baza de date a tuturor băștinașilor noștri, ținem legătura cu ei. Desfășurăm multe activități împreună. Una dintre acestea a fost crearea A.O. „Baștina”. Chiar recent, am con­struit un gard de 600 de metri la cimitirul vechi cu susținerea băștinașilor noștri. Costul proiectu­lui a fost de 380.000 de lei. Faptul că s-au adunat atâția bani într-un timp atât de scurt a fost o dovadă a încrederii oamenilor. Am montat poarta și o răstignire și la cimitirul nou. Alți băștinași au contribuit la construirea unei alte răstigniri la intrarea în sat. Sunt realizări mici care ne aduc bucurii și satisfacție.

 

– Dnă Badan, vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim încă multe reali­zări frumoase.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand