
Foto: hss.com
Cum se plătește sporul de compensare pentru munca prestată pe schimburi? Munca paznicului de 12 ore se consideră muncă pe schimburi?
Nicolae Bulgaru, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consultant superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform prevederilor art. 101 (3) din Codul muncii, programul muncii pe schimburi, adică lucrul în două sau trei schimburi, este aprobat de către angajator de comun acord cu reprezentanții salariaților.
Convenția colectivă (nivel național) nr. 2 din 9.07.2004, „Timpul de muncă și timpul de odihnă”, prevede că unitățile economice care practică munca în mai multe schimburi (două sau trei) vor asigura angajaților plata sporurilor de compensare în mărime de 20 la sută din salariul tarifar pentru fiecare oră de muncă în schimbul doi și 50 la sută din salariul tarifar pentru fiecare oră de muncă în schimbul trei.
De exemplu, dacă unitatea economică activează în două schimburi, salariatul care, în decursul unei luni, din totalul orelor lucrate, 80 de ore le-a lucrat în schimbul doi, atunci, pentru aceste 80 de ore, compensația va constitui: salariul tarifar x 80 x 0,2.
Dacă unitatea activează în trei schimburi și salariatul a lucrat 40 de ore în schimbul doi și 30 ore în schimbul trei, compensația va constitui:
(salariul tarifar orar x 40 x 0,2) + (salariul tarifar orar x 30 x 0,5)
În unitățile unde angajații lucrează conform unui grafic special cu evidența globală a timpului de muncă, dar durata zilnică a timpului de muncă nu depășește 12 ore, această muncă nu se numește muncă pe schimburi. În cazul dat, munca prestată între orele 22.00 și 6.00 se consideră muncă de noapte și pentru munca prestată în acest interval de timp se stabilește un adaos în mărime de cel puțin 0,5 din salariul tarifar (salariul funcției) pe unitate de timp stabilit salariatului.
Contractul colectiv de muncă poate stabili adaosuri mai mari față de aceste prevederi legale.