
Foto: capitalismpepaine.com
Achitarea curentă, imediată a facturii pentru încălzirea locuinţelor este un lucru imposibil pentru persoanele cu venituri modeste: pensionari, angajaţi cu salarii mici. Pe bune, cum poate un om bătrân, proprietarul unui apartament de 40-50 de metri pătraţi din Chişinău, să achite factura lunară pentru căldură în valoare de 1000 de lei, în situaţia în care acesta ridică o pensie de 1190 de lei, cât e mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă pe ţară? De unde să ia bani pentru plata celorlalte servicii comunale, precum canalizarea, consum de apă potabilă, de energie electrică, de gaze naturale, pentru hrană şi multe alte nevoi de strictă necesitate?
Suntem lipsiţi de posibilitatea de a plăti eşalonat factura pentru căldură
Nici chiar persoanele mai tinere, care au un loc de muncă, mai ales în sectorul public, precum cei din domeniul artei, educaţiei, din sănătate, cu salarii lunare uneori mai mici de 3-4 mii de lei, nu-şi pot permite achitarea lunară, sută la sută, a plaţii pentru încălzirea locuinţelor lor. Tocmai având în vedere aceste inconveniente, legislaţia noastră admitea până mai deunăzi achitarea eşalonată a plăţii pentru consumul de energie termică de către persoane fizice.
Din păcate, în cadrul ultimei sale şedinţe din luna trecută, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a modificat Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă adoptat la 19 februarie 2002, prin care a anulat posibilitatea de a achita treptat, pe parcursul anului, plata pentru acest serviciu. În mod concret, prin decizia sa, Guvernul Republicii Moldova a exclus din Regulamentul menţionat prevederea potrivit căreia plata pentru încălzire pe parcursul sezonului rece trebuie să fie achitată totalmente în termen de până la 1 august al anului de gestiune şi că, pe parcursul sezonului de încălzire, plata lunară minimă achitată de consumator pentru încălzire trebuie să constituie 40 la sută din valoarea facturii lunare.
Guvernul anulează o decizie, dar nu propune alta în loc
Aşadar, Guvernul lipseşte prin decizia sa consumatorii, persoane cu venituri mici, de posibilitatea de a achita eşalonat, treptat plata pentru încălzirea locuinţelor. Însă, cu părere de rău, nu anunţă o nouă modalitate de achitare a respectivului serviciu comunal. De abia în nota informativă a vicepremierului Octavian Calmâc, ministru al Economiei, referitor la proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă se precizează că, în conformitate cu Legea cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării adoptată de Parlamentul ţării la 29 mai 2014, unitatea termoenergetică, adică furnizorul de căldură, SA „Termoelectrica”, este în drept să
perceapă penalităţi pentru întârzierea la plata energiei termice facturate în mărimea şi în modul stabilit prin contract în urma negocierilor.
De bună seamă, citesc punctul (e) al articolului 21 al legii menţionate şi se confirmă că furnizorul de energie termică, adică SA „Termoelectrica”, are dreptul „să perceapă penalităţi pentru întârzierea la plata energiei termice facturate în mărimea şi în modul stabilit prin contract în urma negocierilor”. Deci, ar rezulta că procedura de achitare a plăţii pentru căldură ar urma să fie identică cu cea pentru consumul de energie electrică. Doar că survin unele nepotriviri.
Consumatorul nu are obligaţii directe faţă de furnizor
În primul rând, energia electrică ne este livrată în baza unui contract de prestare a serviciilor pe acest domeniu cu distribuitorul, să zicem, cu „Union Fenosa”, în care sunt stabilite anumite condiţii, parametri, exigenţe de calitate a serviciilor, drepturile consumatorului, obligaţiile prestatorului de servicii. Pe când consumatorul de energie termică, cel puţin cel din capitală, beneficiază de căldură în locuinţa sa fără a avea un contract de prestare a serviciilor cu furnizorul, SA „Termoelectrica”.
În mod rezonabil, consumatorul de energie termică este absolvit de orice responsabilitate faţă de furnizor, de vreme ce nu a fost încheiat un contract de prestare a serviciilor. Atunci, fireşte, te întrebi cum pot fi aplicate prevederile Legii cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în ceea ce priveşte perceperea penalităţii pentru întârzierea la plata energiei termice?
Persoanele
cu venituri mici
ar putea rămâne şi fără
puţinul pe care-l au,
şi fără locuinţe
Apropo, potrivit acestei legi, cuantumul penalităţii este negociabil, dar nu poate depăşi rata medie anuală ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională de băncile comerciale pentru un an. Dar ţin să amintesc că ratele medii la credite în monedă naţională acordate de băncile comerciale din ţara noastră au depăşit anul trecut nivelul de 30 la sută. Adică ar reieşi că, dacă, din lipsă de bani, nu aţi reuşit să plătiţi factura pentru căldură în valoare de 1000 de lei în decurs de câteva zile, atunci veţi fi amendat cu încă cel puţin 300 de lei şi, în total, veţi fi obligat să achitaţi de acum peste 1300 de lei!
Mai apoi, în cazul în care procedura de achitare a plăţii pentru căldură va fi identică cu cea pentru energie electrică, efectele aplicării penalităţilor vor fi unele dezastruoase pentru persoanele cu venituri modeste, pensionari şi angajaţi cu salarii mici, pentru că sumele de bani care se vor conţine în facturile pentru încălzire vor fi incomensurabil mai mari, ceea ce va face imposibilă achitarea lor, din care cauză zeci de mii persoane nevoiaşe ar putea rămâne cu averile şi locuinţele confiscate şi vândute pentru a acoperi datoriile faţă de furnizor.
S-a dat frâu liber pentru SA „Termoelectrica”
Am încercat să aflu de la administraţia SA „Termoelectrica”, furnizorul de energie termică pentru consumatorii din capitală, cum intenţionează să presteze serviciul respectiv, să amendeze clienţii datornici în condiţiile în care Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă, dar, din păcate, nici un reprezentat al acestei întreprinderi nu a fost de găsit.
Este adevărat că furnizorul de căldură încheie contracte de prestare a serviciilor doar cu administratorii blocurilor de locuințe, dar nu cu consumatorii, după cum ar trebui să se procedeze în mod normal. De aceea, i-am întrebat pe unii dintre conducătorii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ cum vor proceda cu consumatorii care au datorii la plata căldurii. Aceştia mi-au explicat că măsurile de penalizare a consumatorilor datornici nu pot fi aplicate câtă vreme contractele de prestare a serviciilor de livrare a energiei termice încheiate cu furnizorul de căldură nu conţine o asemenea prevedere.
În mod rezumativ, există o lege care vine să schimbe raportul dintre consumatorul şi furnizorul de energie termică, care dă frâu liber SA „Termoelectrica” să pedepsească orice consumator, indiferent de posibilităţile lui financiare, dar lipseşte un mecanism eficient, clar care să protejeze persoanele nevoiaşe împotriva eventualelor abuzuri la care s-ar putea deda furnizorul de energie termică.