4 martie 2024
Chisinau
Social

Polițiștii moldoveni vor avea concediu mai mare cu șapte zile

Loading
Social Polițiștii moldoveni vor avea concediu mai mare cu șapte zile
Polițiștii moldoveni vor avea concediu mai mare cu șapte zile

sindicate-igp

 

Angajații poliției care fac parte din sindicatul „Demnitate” vor avea concediul mai mare cu șapte zile. Această prevedere se conține în memorandumul semnat de că­tre șeful Inspectoratului Gene­ral al Poliției, Alexandru Pînzari, și vicepreședintele Sindicatului „Demnitate”, Angela Otean.

 

Potrivit documentului, de o săptămână suplimentară de concediu vor beneficia doar angajații poliției a căror muncă „necesită eforturi psihoemoționale”. Angela Otean a menționat după semnarea documentului că „cea mai stringentă problemă rămâne re­munerarea polițiștilor, care au un salariu de 3,5-6 mii de lei (180-300 de dolari SUA)”. „Această situație nu ne permite să mizăm pe o poliție echidistantă și integră”, a spus An­gela Otean, precizând că sindicatele vor so­licita respectarea drepturilor social-econo­mice ale polițiștilor și extinderea pachetului social pentru această categorie de angajați.

Conducerea Sindicatului „Demnitate” și a Inspectoratului General de Poliție (IGP) au semnat joi, 5 mai, și Nomenclatorul specialităților din cadrul IGP a căror mun­că implică efort psiho-emoțional. Docu­mentul intră în vigoare la data semnării și se răsfrânge exclusiv asupra angajaților din poliție, membri de sindicat.

În cadrul întâlnirii liderilor sindicali din ramură cu noul șef al IGP, Alexandru Pîn­zari, părțile au pus în discuție mai multe probleme cu care se confruntă angajații din sector. Acestea țin de realizarea și execu­tarea prevederilor Contractului colectiv de muncă semnat în 2013 de către Sindicatul „Demnitate” și IGP și de tergiversarea achi­tării orelor de lucru suplimentare pentru polițiștii care efectuează muncă peste pro­gram, inclusiv a celor de menținere a ordinii publice în timpul protestelor din capitală.

Totodată, cei prezenți au vorbit despre punerea în aplicare a Strategiei de refor­mare a poliției pentru anii 2016-2020. În acest context, Angela Otean a menționat că,

în timp ce poliția va merge cu pași concreți pe reformarea și adaptarea la standarde­le internaționale, sindicaliștii vor solicita respectarea drepturilor social-economice a angajaților din sector și lărgirea spectru­lui pachetului social destinat acestora. „Cea mai importantă rămâne solicitarea de mă­rire a salariilor polițiștilor, care în prezent variază între 3,5-6 mii de lei. Acest fapt nu ne permite să avem o poliție echidistantă și integră”, a reiterat Angela Otean.

La rândul său, Alexandru Pînzari și-a exprimat disponibilitatea referitor la reali­zarea unui parteneriat social credibil, bazat pe principii democratice, făcând trimitere la alte  țări, unde sindicatele polițienești au efectuat reforme considerabile la pachetul social al polițiștilor.

Sindicatul „Demnitate” întrunește pes­te șase mii de membri de sindicat, angajați ai IGP.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand