
Foto: magazinsalajean.ro
Mai mulţi cititori ne-au contactat la redacţie pentru a se interesa dacă autorităţile vor întreprinde măsuri în legătură cu un demers recent prin care un grup de părinţi au cerut autorităţilor publice excluderea crenvurştilor şi a altor produse din carne procesată din meniurile de prin şcoli şi grădiniţe. Între timp, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au comunicat că specialiştii în sănătatea publică au prelevat probe de laborator, iar rezultatele au confirmat o dată în plus ceea ce era bine ştiut de toată lumea.
Astfel, concluzia experţilor a fost că alimentația copiilor din instituțiile școlare și din cele preșcolare nu corespunde normelor de consum, iar unele produse din carne procesată dăunea-ză grav sănătății acestora. În consecinţă, conducerea Ministerului Sănătății a semnat un ordin prin care, în insti-tuțiile de învățământ general, este interzis consumul de produse din car-ne ce conțin adaos de aditivi alimentari.
„Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.
Rezultatele probelor de laborator prelevate de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au demonstrat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.
„În cazul în care pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” și era înscris „lipsă de fosfați”, adică fără acest aditiv alimentar, spre marele nostru regret, au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați”, a specificat Iurie Pînzaru, directorul Centrului Național de Sănătate Publică.
Experții în sănătate publică au constatat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolar n-au
primit în corespundere cu normele naturale peste 20 la sută din carne, aproape 40 la sută din peşte, 38 la sută – ouă şi 32 la sută – lapte.
Totodată, retrospectiva ultimilor cinci ani demonstrează că sănătatea copiilor devine tot mai precară. Bolile aparatului digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.
„Practic, fiecare al doilea copil suferă fie de obezitate, fie de malnutriție. Aceste carențe lasă amprente în dezvoltarea fizică a copilului atât acum, cât și în timp. Avem un număr mare de pacienți cu accidente cardiovasculare, accidente cardio-cerebrale, cu diabet zaharat, probleme oncologice și risc sporit de cancer. Astfel, investițiile pe care le inițiem în perioada copilăriei vor da rezultate pe parcurs”, a menționat Neli Revenco, directoarea Departamentului de pediatrie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În contextul celor depistate și al multiplelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili un nou meniu pentru instituțiile de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții aceleiaşi instituţii vor negocia cu producătorii agricoli condiţiile pentru distribuirea de fructe și legume proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.
PS: Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat, pe 27 aprilie, un ordin prin care, începând cu iunie anul curent, va fi interzisă includerea în meniurile instituțiilor de învă-țământ preșcolar și școlar a produselor din carne procesată cu adaos alimentar.