27 februarie 2024
Chisinau
Social

O întâlnire de suflet la Azilul de bătrâni şi invalizi

Loading
Social O întâlnire de suflet la Azilul de bătrâni şi invalizi
O întâlnire de suflet la Azilul de bătrâni şi invalizi

elena-luchian

 

Pentru Elena Luchian, o femeie ori­ginară din Sărata Nouă, raionul Leo­va, Azilul republican de bătrâni şi in­valizi din Chişinău a devenit casă de 10 ani. Nu are copii, îi păşeşte pragul doar fratele, care locuieşte în capita­lă. De 13 ani, femeia suferă de can­cer la sân, dar şi de diabet zaharat şi de stenocardie, astfel că este nevoită să ia tot timpul medicamente. În si­tuaţii asemănătoare se află toţi cei 150 de locatari ai azilului. Vinerea trecută, oamenii care locuiesc aici au avut parte de o întâlnire de suflet cu membrii Corului „Steaua”.      

 

Galina Rotta, dirijorul corului şi direc­tor al Casei de cultură „Steaua”, a relevat că membrii formaţiei pe care o conduce prezin­tă concerte în faţa publicului de la Azilul re­publican de bătrâni şi invalizi de două ori pe an. Corul activează de mai bine de 30 de ani, fiind fondat de către Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară. „Dacă nu ne-ar susţine sindicatele, posibil că formaţia noastră nu ar mai exista. Din cor fac parte persoane care au activat la firma de tricotaje „Steaua”. Vin să se înscrie în cor şi mulţi ti­neri. Activitatea în formaţie a devenit pentru ei nu doar un hobby. Sindicatele au nevoie de un cor, pentru că noi evoluăm la multe întreprinderi din ramura industriei uşoare. Avem un repertoriu variat – piese clasice, cântece populare. Vrem să le oferim bene­ficiarilor Azilului de bătrâni şi invalizi clipe de bucurie, pentru că ei nu au posibilitate să privească concerte în instituţii culturale”, a spus Galina Rotta.

Lidia Tiuleacov, responsabilă de dome­niul culturii la Azilul de bătrâni şi invalizi, a specificat că în prezent 

instituţia găzduieşte 150 de persoane, între care 30 sunt imobili­zate la pat, după ce au suferit accidente cere­brale vasculare. Totodată, mulţi beneficiari ai azilului au deficienţe de auz. „Sunt per­soane singure. Îi vizitează uneori rudele”, a relevat Lidia Tiuleacov.

 

Entuziaști care aduc bucurii celor singuri

 

Nadejda Rusnac, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară, a menţionat că a devenit deja o tra­diţie ca în ajunul Sărbătorilor de Paşti Corul „Steaua” să viziteze persoanele care se află la Azilul de bătrâni şi invalizi şi să prezinte un concert de caritate.

„Pe lângă cor, la Casa de cultură „Steaua” mai activează şi interpreţi de muzică uşoa­ră. În ramura industriei uşoare avem multe persoane care se pensionează, dar vor să-şi continue activitatea pe tărâm artistic, astfel că formaţia corală „Steaua” le oferă o şan­să de a-şi manifesta talentele. Membrii Co­rului „Steaua” vin şi pe frig, şi pe ploaie la repetiţii, de trei ori pe săptămână, pentru a bucura inimile oamenilor. Formaţia a mai prezentat concerte de caritate la Ambasada Rusiei, Ambasada Ucrainei, precum şi în cadrul unor manifestări organizate de fe­deraţie cu prilejul Zilei Lucrătorului din In­dustrie, care se sărbătoreşte în a treia sâm­bătă din noiembrie. Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va găzdui în iunie anul curent două concerte ale Corului „Steaua”, cu intrare liberă”, a subliniat Nadejda Rusnac.

La finele concertului, susţinut de Corul „Steaua”, Ilie Tihon, fost profesor de muzi­că și de limbă română, care se află la Azi­lul de bătrâni şi invalizi de mai mulţi ani, a apreciat: „După ploaia de ieri, astăzi, la noi a venit o ploaie de artişti, iar aceşti stropi ne-au mângâiat sufletele. Dacă ar fi să apre­ciez concertul formaţiei „Steaua” eu le-aș da nota maximă”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand