3 decembrie 2023
Chisinau
Economie

Pensia de bază va constitui 200 de lei

Loading
Economie Pensia de bază va constitui 200 de lei
pensia-de-baza

Foto: europalibera.org

 

Parlamentul a adoptat, pe 28 aprilie, un proiect de lege care prevede că pensia de bază va constitui o sumă fixă unică de 200 de lei, bani ce vor fi adăugaţi la mărimea pensiei pentru limită de vârstă, informează „Moldpres”.   

 

Documentul prevede instituirea pensiei de bază, care se va adă­uga la mărimea pensiei pentru limită de vârstă, cu excepția celor ce se pensionează în condiții privilegiate – procurorii, judecătorii şi deputații.

Modificările respective vor spori gradul de protecție socială a persoanelor în etate, precum și nivelul echității și incluziunii soci­ale a acestora.

Numărul estimativ al beneficiarilor pensiei de bază va fi de pes­te 500 de mii de persoane. „Pentru beneficiarii actuali de suport financiar la pensii (circa 400 de mii de pensionari), pensia de bază va substitui suportul actual de 100 și 180 de lei (în funcție de cate­gorie) printr-o sumă majorată  de 200 de lei. Pentru alți circa 130 de mii de pensionari, creșterea pensiilor va fi cu mărimea pensiei de bază, adică cu 200 de lei”, conform aceleiaşi surse.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 august anul curent.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand