8 decembrie 2023
Chisinau
Auto

Ce să faci dacă conduci o maşină cu transmisie automată

Loading
Auto Ce să faci dacă conduci o maşină cu transmisie automată
Ce să faci dacă conduci o maşină cu transmisie automată
cutie-automata

Foto: garajul.ro

 

Cutiile de viteze au­tomate au cunoscut o evoluţie impresionan­tă în ultima perioadă. Deseori catalogate ca ineficiente şi leneşe, acum pot face aproape totul mai bine decât cei mai talentaţi piloţi.

 

Transmisiile automate hidraulice au foarte puţine piese comune cu cele manu­ale. Clasicul ambreiaj este înlocuit de un convertor de cuplu, adică un mecanism hidraulic ce leagă motorul de cutia de viteze propriu zisă. În locul roţilor dinţa­te sunt mai multe seturi de mecanisme planetare (seturi de roţi dinţate) ce sunt con­trolate hidraulic, rezultând rapoartele de transmisie.

În ultimii ani transmisii­le automate au făcut un salt uriaş, convingând din ce în ce mai mulţi cumpărători să renunţe la clasicele ma­nuale. Dacă ai o maşină cu transmisie automată iată câ­teva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei să-i prelungeşti durata de viaţă a autovehiculului tău:

 

Plecarea de pe loc

 

Mulţi şoferi, atunci când pleacă de pe loc mai întâi tu­rează motorul apoi trag ma­neta direct în modul Dive. Acest lucru nu este tocmai corect. Când vrei să porneşti motorul, asigura-te că maşi­na se află în modul Park.

Pe lângă asta mai asigu­ră-te ca să fie apăsată frâ­na, apoi porneşte motorul. Maşinile cu transmisie au­tomată nu vor porni decât dacă maşina este pe modul Park. Ia piciorul de pe frână încet. Maşina va începe să se mişte.

 

Nu trece maneta la punctul mort

 

Deşi aşa puteţi economi­si ceva combustibil nu este recomandat ca atunci când aşteptaţi la semafor să scoa­teţi maneta la punctul mort. Acest lucru, repetat de multe ori, poate afecta transmisia.

 

Nu scoate maşina din viteză

 

Când conduci maşina în pantă poate vei fi tentat să scoţi maneta la punctul mort, dar trebuie să ştii că acest lucru nu este tocmai recomandat.

Deşi această practică re­duce consumul de carbu­rant, pierderea controlului asupra maşinii poate fi ex­trem de periculos. În unele ţări este chiar ilegal să faci acest lucru.

 

Nu scoate maneta în modul Park

 

Când treci maşina în modul parcare este abso­lut obligatoriu ca ea să se fi oprită din mişcare. Dacă din varii motive faci acest lucru rişti să ajungi cu maşina la service mai devreme decât ai planificat.

 

Tu ai grijă de aceste momente?

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand