28 februarie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfatul medicului: Regim alimentar pentru hepatita cronică și alte boli de ficat

Loading
Sanatate Sfatul medicului: Regim alimentar pentru hepatita cronică și alte boli de ficat
Sfatul medicului: Regim alimentar pentru hepatita cronică și alte boli de ficat
medic

Foto: doc.ro

 

Este cunoscut faptul că anual 3.700 de oameni din Moldo­va sunt răpuşi de afecţiuni­le ficatului. Şi asta pentru că statul nu le oferă tratamen­tul necesar, care este gratuit, conform legii. Doar 5% din cei 9.000 de bolnavi diagnos­ticaţi anual cu hepatită vira­lă C sunt vindecaţi ca la car­te. În legătură cu aceasta, vă oferim mai jos regimul care se recomandă bolnavilor de ficat. Este nevoie de voință, dar efortul merită. E un drum sigur și „curat” către sănăta­te. Mult succes!

 

Alimente interzise

 

Există patru grupe de alimente care trebuie evitate, cel puțin patru săptămâni, pentru ca organismul să suporte hrana dietetică.

1. Orice fel de zahăr rafinat, glu­coza, fructoza, malțul, concentrații de zahăr precum: siropuri, melasă etc. În acest interval de patru săptă­mâni, se recomandă chiar evitarea mierii de albine!

2. Toate felurile de făinoase albe: pâinea albă, aluaturile, prăji­turile, budincile, orezul decorticat. Combinația dintre zahărul rafinat și făina albă este deosebit de peri­culoasă. Sunt bolnavi la care prăji­turile acționează ca o otravă.

3. Toate sucurile de fructe și le­gume, chiar și proaspete, presate sau cumpărate, și fructele conser­vate sau fructele fierte, chiar și fără zahăr.

4. Toate grăsimile „denaturate”: ulei, margarină.

 

Alimente absolut necesare

 

1. Pâine integrală din diverse sortimente de cereale. Toate alu­aturile care se consumă trebuie să fie din făină integrală.

2. Zilnic, un terci de cereale proaspăt măcinate sau germeni de cereale.

Rețeta terci de cereale: se face dintr-un amestec de grâu și seca­ră sau numai din grâu. Din ames­tec se iau trei linguri și se macină în râșnița de cafea (mai mare, nu prea fin). Măcinarea trebuie făcută proaspăt, de fiecare dată. Cerealele măcinate vor fi amestecate cu apă rece, ca un terci. Se lasă până la 12 ore să stea. Apa va fi astfel calcu­lată, ca după amestecare să nu se arunce nimic. După 5-12 ore, acest terci se va combina, în funcție de anotimp, cu fructe, zeamă de lămâ­ie, o linguriță de miere, o linguriță de smântână sau nuci măcinate. Se recomandă adăugarea în terci a unui măr.

În loc de apă, terciul se poate face cu iaurt sau lapte acru. În acest caz, celelalte ingrediente trebuie evitate, deoarece produc balonări.

Altă metodă de preparare a ter­ciului: trei linguri de secară sau grâu (nu se amestecă) se lasă peste noapte (circa 12 ore) în apă rece, fiartă, la înmuiat. Dimineața, boa­bele se pun într-o sită și se clătesc cu apă proaspătă. Peste zi, rămân uscate. A doua noapte se pun din nou la înmuiat cu apă, dimineața următoare se clătesc din nou. Acest procedeu se repetă timp de trei zile, până germenii boabelor ating di­mensiunea de circa 1/3 cm. În tot timpul germinării, boabele trebuie să stea la temperatura camerei (nu prea rece, nici prea caldă). Acești germeni pot fi consumați sub for­mă de terci, cu fructe sau cu produ­se lactate.

3. Alimentația trebuie compusă zilnic, în mare parte, din legume proaspete și fructe proaspete, în proporție de 1/3 din hrana zilnică. Cu cât proporția de produse proas­pete e mai mare, cu atât vindecarea este mai sigură.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand