
Foto: crime.md
Mai mulţi angajaţi ai Parcului Urban de Autobuze se plâng că sunt nevoiţi să activeze cu mijloace de transport vechi, care deseori se defectează, iar salariile pe care le ridică nu le permit să îşi întreţină familia. În ultimii zece ani, nu a fost procurat nici un autobuz nou, deşi în prezent parcul ar avea nevoie de cel puţin 100 de unităţi noi de transport. O astfel de situaţie trezeşte nemulţumirea pasagerilor, dar şi a angajaţilor parcului auto, care spun că li se plăteşte un salariu mai mic în cazul în care nu respectă orarul de circulaţie al autobuzelor.
Andrei Turtă, şofer: „Nu suntem mulţumiţi de condiţiile de muncă. Autobuzele sunt vechi, le reparăm, iarăși se defectează, piese de schimb nu ne ajung, leafa este mică. Am doi copii, dintre care unul este student, îmi vine foarte greu să mă descurc cu un salariu de doar 3800-4000 de lei. Privatizarea întreprinderii nu o să schimbe situaţia. Dacă patronului nu o să-i placă cutare şofer sau lăcătuş, o să-l concedieze, mulţi oameni ar putea rămâne fără serviciu”.
Pavel Darie, lăcătuş la Parcul Urban de Autobuze: „Dacă ni s-ar aduce mai multe piese de schimb, nu am avea atâtea probleme. Salariul depinde de volumul de muncă, ajunge la 3500-4000 de lei, e puţin, dar de unde să iei mai mult”?
Cu toate acestea, Nicolae Goţonoga, preşedintele comitetului sindical de la Parcul Urban de Autobuze, susţine că angajaţii întreprinderii activează în condiţii bune, cu excepţia perioadei de iarnă. „Sectoarele de reparaţie şi de producere la întreprindere sunt alimentate cu căldură doar atunci când afară temperatura aerului este sub zero grade, din motiv că energia termică este prea scumpă. Conform contractului colectiv de muncă, angajaţilor întreprinderii li se eliberează o dată în an echipament de serviciu şi încălţăminte, iar o dată la trei ani – scurte călduroase”. La Parcul Urban de Autobuze activează circa 750 de angajaţi, între care şoferi, taxatori, sudori, strungari, lăcătuşi, spălători de autobuze etc.
Preşedintele comitetului sindical spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă angajaţii este lipsa mijloacelor de transport. „Din anul 2006, când am primit 20 de autobuze, parcul nu a mai fost reînnoit. În prezent, la Parcul Urban de Autobuze sunt exploatate aproximativ 130 de autobuze, dintre care 70 au zece ani, 50– 12 ani, alte 50 de autobuze – 18 ani, iar alte peste 20 de unităţi de transport au un termen de exploatare care depăşeşte 20 de ani. Termenul de exploatare a unui autobuz, conform normativelor în vigoare, este de opt ani. Din cauză că unităţile de transport au un grad sporit de uzură, acestea deseori se defectează chiar când sunt în trafic, iar pasagerii rămân nemulţumiţi de serviciile pe care le prestăm. Totodată, se cheltuiesc bani mulți pentru reparaţia unităţilor de transport defectate. În fiecare zi, pe linie ies 93 de autobuze, dintre care 30 la sută se întorc seara cu diferite defecţiuni. Ministerul Economiei de la Chişinău şi Ministerul Industriei de la Minsk au semnat un contract care ar permite asamblarea autobuzelor belaruse aici, la noi. Dar de la vorbe la fapte e o cale lungă. Dacă s-ar procura cel puţin 10 autobuze pe an, am face un pas înainte, astfel încât în 4-5 ani Parcul Urban de Autobuze s-ar reînnoi totalmente. Preţul unui autobuz variază între 100 de mii de euro și 200 de mii de euro”, a afirmat Nicolae Goţonoga.
Nicolae Goţonoga susţine că Parcul Urban de Autobuze o duce mai
rău de când le-a fost luată ruta 23 de autobuz, care aducea circa 30 la sută din venitul întreprinderii, aceasta fiind dată unui particular. „Rutele de microbuze care dublează traseele autobuzelor ne iau din venit. În fiecare dimineaţă, şoferii şi taxatorii Parcului Urban de Autobuze trec testul de alcoolemie, iar cei care sunt băuţi riscă să fie concediaţi. Dacă noi deservim pasagerii fără a avea plângeri în acest sens, de ce trebuie să pună şi microbuze pe ruta noastră? E în pierdere şi bugetul statului. Parcul Urban de Autobuze este unul dintre cei mai buni contribuabili, achită anual la fondul social circa 7 mln. de lei. Vrem în Europa, dar cu aşa transport vechi şi defectat cum e al Parcului Urban de Autobuze? La această problemă trebuie să se gândească nu doar funcţionari de la Primărie, dar şi oficialii de la Guvern şi Parlament”, a opinat Nicolae Goţonoga.
Iacob Capcelea, directorul Parcului Urban de Autobuze, susţine că, deşi Concepţia dezvoltării transportului public, aprobată de Primărie, prevede reînnoirea Parcului Urban de Autobuze, aceste prevederi rămân a fi deocamdată doar pe hârtie.
„Întreprinderea pe care o conduc aparține capitalei, fondatorul întreprinderii fiind Consiliul Municipal Chişinău. Încă în anul 2013, am pregătit un proiect de hotărâre, care ne-ar permite să procurăm unităţi de transport pe credit. Proiectul a fost pus în discuţie de mai multe ori la şedinţele Consiliului Municipal Chişinău, dar nu a fost aprobat. Am propus Consiliului Municipal mai multe soluţii, iar cea mai eficientă ar fi procurarea autobuzelor noi. A doua soluţie – procurarea unităţilor de transport de mâna de doua din Europa, dar Consiliul Municipal Chişinău ezită de fiecare dată să voteze acest proiect. A treia – arendarea unităţilor de transport sau procurarea în leasing. A patra variantă – asamblarea unităţilor de transport din piese fabricate în Belarus. Au fost propuneri şi de a privatiza Parcul Urban de Autobuze, precum şi ca întreprinderea să activeze în baza unui parteneriat public-privat. În ultimul caz, statutul întreprinderii se va schimba din întreprindere municipală în societate pe acţiuni”, a menţionat Iacob Capcelea.
Potrivit Anei Selina, preşedintele Federaţiei „SINDINDCOMSERVICE”, Convenţia colectivă la nivel de ramură prevede majorarea salariilor. „Altceva e că aceste majorări nu se aplică la întreprinderile care se află într-o situaţie financiară precară. E nevoie de o mai mare susţinere din partea administraţiei publice locale în ceea ce priveşte redresarea situaţiei financiare la Parcul Urban de Autobuze. În fiecare an, în octombrie, are loc şedinţa angajaţilor Parcului, la care sunt prezenţi şi responsabili de la Primăria Chişinău. De nenumărate ori am vorbit despre faptul că e strict necesară procurarea noilor unităţi de transport, de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dar nu am fost auziţi”, a subliniat Ana Selina.