
Foto: ursan-elf.ro
Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă pentru salariaţi, elaborat cu câţiva ani în urmă de specialiştii de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei fără a fi acceptat, ar putea fi înaintat din nou spre examinare şi adoptare, pentru a fi implementat de la începutul anului viitor. Promisiuni în acest sens au fost făcute de reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului în cadrul unor discuţii purtate recent cu sindicatele, a anunţat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Documentul prevede dreptul angajatorilor de a le acorda salariaţilor tichete de masă şi ca mijloacele financiare cheltuite în acest scop să fie parţial deductibile din venitul impozabil, anunţa anterior Ana Gherganov, şefa Direcţiei politici ocupaţionale a ministerului sus-menţionat.
Autorii proiectului propuneau ca tichetele de masă să fie acordate angajaţilor suplimentar la salariu şi să constituie cel puţin 25 de lei zilnic, dar să nu depăşească valoarea dublă a acestei sume.
Reprezentanţii aceluiaşi minister erau de părere că aceste cheltuieli nu ar fi o povară pentru fondul de salarizare. Or, mulţi dintre angajatori s-au pronunțat în favoarea acestei legi, cu condiţia creării unei baze legale şi de reglementare a acordării tichetelor de masă. Mai mult, în prezent, există unităţi economice, în special, dintre cele cu un număr mai mare de salariaţi, care acordă asemenea tichete, dar nu beneficiază de facilităţi.
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova sunt de părere că implementarea tichetelor de masă va juca un rol important în îmbunătăţirea situaţiei ce ţine de sănătatea angajaţilor. În opinia lor, mulţi dintre moldoveni, în special, din mediul rural, care sunt săraci, se deplasează prin oraşe pe mai mult timp la lucru pe şantier, în instituţiile medicale sau cele de învăţământ şi nu au posibilitatea să se alimenteze la nivelul cuvenit. Totodată, sindicaliştii sunt convinși că tichetele de masă vor contribui la crearea unei anumite stabilităţi a angajaţilor la locurile de lucru, se va ridica productivitatea muncii acestora. Mai mult ca atât, nu vor mai fi atât de frecvente adresările în instituţiile medicale, va fi o posibilitate pentru angajaţi să se alimenteze la locul de muncă şi la timpul cuvenit, datorată faptului că aceştia vor beneficia de un prânz cald, adică de hrană sănătoasă.