
Foto: libertatea.ro
După ce au anunţat înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care nu acordă prioritate pietonilor la traversarea regulamentară a străzii, specialiştii Ministerului Afacerilor Interne ar putea elabora măsuri similare şi în cazul conducătorilor auto care provoacă accidente sub influența alcoolului.
O dispoziţie în acest sens a fost dată recent de premierul Pavel Filip în condiţiile în care, în ultima vreme, s-au produs mai multe accidente grave, soldate cu persoane traumatizate şi decese, iar multe dintre ele au fost generate pe fondul consumului de alcool.
În context, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au precizat că, pentru reducerea numărului acestor accidente, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede un șir de măsuri şi că, de asemenea, se impune şi modificarea cadrului normativ în domeniu.
Totodată, responsabili din cadrul Ministerului Justiției au propus creșterea de la 3000 până la 15.000 de lei a amenzilor aplicate șoferilor care sunt prinși băuți la volan, cu lipsirea de dreptul de a conduce mijloace de transport pentru o anumită perioadă de timp.
Potrivit Biroului comunicare și relații cu presa al Guvernului, premierul a susținut propunerile şi a cerut să fie închisă orice portiţă din lege care ar permite eschivarea de răspundere a celor care comit accidente grave sub influența alcoolului sau a stupefiantelor. Premierul a dat asigurări că va insista asupra acestei probleme până când vor fi făcuţi paşi decisivi în micşorarea numărului de accidente grave pe drumurile din ţara noastră.
În numărul trecut al ziarului „Vocea poporului” a fost publicată o informaţie privind elaborarea de către specialiştii MAI, la solicitarea sindicatelor, a unui proiect de lege pentru înăsprirea sancţiunilor în cazurile în care conducătorii auto nu acordă pietonilor prioritate la traversarea regulamentară a străzii.
Autorii acestui proiect propun ca pentru încălcările respective să fie prevăzute amenzi de la 30 până la 50 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a patru puncte de penalizare. Legea prevede în prezent sancţiuni în mărime de 10 unităţi convenţionale (200 de lei) şi două puncte de penalizare.
Conform informaţiilor publicate de Inspectoratul General al Poliţiei, cea mai mare parte din numărul total de accidente rutiere o constituie tamponarea pietonilor. Astfel, în primele 10 luni din 2015, din cauza acestui tip de accidente au decedat 73 de persoane, iar 601 au fost traumatizate.