7 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Măsuri mai aspre de prevenire a accidentelor rutiere

Loading
Без рубрики Măsuri mai aspre de prevenire a accidentelor rutiere
Măsuri mai aspre de prevenire a accidentelor rutiere
accident-rutier

Foto: libertatea.ro

 

După ce au anunţat înăs­prirea sancţiunilor aplicate şoferilor care nu acordă pri­oritate pietonilor la traver­sarea regulamentară a stră­zii, specialiştii Ministerului Afacerilor Interne ar putea elabora măsuri similare şi în cazul conducătorilor auto care provoacă accidente sub influența alcoolului.

 

O dispoziţie în acest sens a fost dată recent de premierul Pavel Fi­lip în condiţiile în care, în ultima vreme, s-au produs mai multe ac­cidente grave, soldate cu persoane traumatizate şi decese, iar multe dintre ele au fost generate pe fon­dul consumului de alcool.

În context, reprezentanţii Mi­nisterului Afacerilor Interne au precizat că, pentru reducerea nu­mărului acestor accidente, a fost elaborat un plan de acțiuni ce pre­vede un șir de măsuri şi că, de ase­menea, se impune şi modificarea cadrului normativ în domeniu.

Totodată, responsabili din ca­drul Ministerului Justiției au pro­pus creșterea de la 3000 până la 15.000 de lei a amenzilor aplicate șoferilor care sunt prinși băuți la volan, cu lipsirea de dreptul de a conduce mijloace de transport pentru o anumită perioadă de timp.

Potrivit Biroului comunicare și relații cu presa al Guvernului, pre­mierul a susținut propunerile şi a cerut să fie închisă orice portiţă din lege care ar permite eschivarea de răspundere a celor care comit acci­dente grave sub influența alcoolu­lui sau a stupefiantelor. Premierul a dat asigurări că va insista asupra acestei probleme până când vor fi făcuţi paşi decisivi în micşorarea numărului de accidente grave pe drumurile din ţara noastră.

În numărul trecut al ziarului „Vocea poporului” a fost publicată o informaţie privind elaborarea de către specialiştii MAI, la solicita­rea sindicatelor, a unui proiect de lege pentru înăsprirea sancţiuni­lor în cazurile în care conducătorii auto nu acordă pietonilor priorita­te la traversarea regulamentară a străzii.

Autorii acestui proiect propun ca pentru încălcările respective să fie prevăzute amenzi de la 30 până la 50 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a patru puncte de pena­lizare. Legea prevede în prezent sancţiuni în mărime de 10 unităţi convenţionale (200 de lei) şi două puncte de penalizare.

Conform informaţiilor publica­te de Inspectoratul General al Po­liţiei, cea mai mare parte din nu­mărul total de accidente rutiere o constituie tamponarea pietonilor. Astfel, în primele 10 luni din 2015, din cauza acestui tip de accidente au decedat 73 de persoane, iar 601 au fost traumatizate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand