
Foto: cpbr.ro
„Lucrăm la o întreprindere agricolă şi angajatorul ne-a propus să ne asociem într-o organizaţie sindicală. El spune că, în acest caz, ar putea să aloce mai mulţi bani pentru asistenţă socială, îmbunătățirea condiţiilor de muncă, creştere profesională, salarizare. În schimb, el aşteaptă din partea lucrătorilor mai multă iniţiativă şi competiţie. Oamenii nu ştiu la ce schimbări să se aştepte şi cum ar putea să-i afecteze acestea. În aceste condiţii, am dori să aflăm mai multe despre activitatea organizaţiilor sindicale.
Un grup de angajaţi, raionul Şoldăneşti”
Activitatea sindicală nu este una profesională şi nu presupune cerinţe speciale legate de competenţă sau profesionalism, a apreciat Sergiu Bernevec, preşedintele Federaţiei „Agroindsind”. Important este ca liderul organizaţiei primare şi membrii comitetului sindical al acesteia să se bucure de sprijinul salariaţilor.
Totodată, de vreme ce urmează ca, după constituire, organizaţia primară să se afilieze unei structuri mai mari de ramură, ea va beneficia din partea acesteia de suport metodic, de instruiri, de consultaţii ale unor specialişti din diferite domenii. Fără acest sprijin este greu pentru întreg comitetul sindical să desfăşoare un dialog eficient cu angajatorul şi să obţină mai multe drepturi şi beneficii pentru membri.
Pe de altă parte, prin faptul că angajatul membru de sindicat achită cotizaţii, el îşi onorează în mare parte angajamentele pe care le are faţă de sindicat. Mai departe intervine rolul comitetului sindical de a-l reprezenta în cadrul negocierilor colective, de a asigura elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului normativ pentru asigurarea unor condiţii normale de muncă, inclusiv a securităţii muncii şi a unui nivel adecvat de salarizare. Din moment ce devin membri de sindicat, lucrătorii îi împuternicesc pe liderul organizaţiei şi pe membrii comitetului sindical, pe care îi aleg, să-i reprezinte în raport cu angajatorul, astfel încât toate drepturile şi interesele să le fie respectate.
În afară de aceasta, membrii se pot adresa
comitetului sindical cu cereri pentru a primi explicaţii de natură juridică sau legate de relaţiile de muncă, timpul de lucru şi de odihnă, ajutor material etc. Membrii pot beneficia de un şir de drepturi prevăzute de legislaţia în vigoare, dar şi de unele facilităţi adiţionale prin intermediul contractului colectiv de muncă, ce urmează să fie negociat la nivel de unitate, precum și prin intermediul convenţiei colective de ramură.
Sergiu Bernevec a remarcat că, în experienţa sa, nu prea au existat iniţiative din partea angajatorilor în ceea ce priveşte constituirea organizaţiilor sindicale primare.
Acest caz denotă o gândire modernă şi o înţelegere a faptului că organizaţiile sindicale pot fi văzute şi ca o modalitate de motivare a salariaţilor, inclusiv la competiţie, la creşterea productivităţii, a nivelului profesional. În consecinţă, sunt obţinute rezultate bune în muncă, iar lucrătorii sunt stimulaţi pentru performanţe.