4 decembrie 2023
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Conflictul colectiv de muncă. Lista actelor pentru înregistrarea sindicatului

Loading
Cetăţeanul şi legea Conflictul colectiv de muncă. Lista actelor pentru înregistrarea sindicatului
Conflictul colectiv de muncă. Lista actelor pentru înregistrarea sindicatului
conflict-de-munca

Foto: christopherwitt.com

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Procedură de examinare a conflictului colectiv de muncă

 

guestion

Ce se subînţelege prin procedura de conciliere?

 

Maria Cucu, Chișinău

 

Procedură de conciliere reprezintă examinarea conflictului colectivde muncă, în scopul soluţionării lui, în cadrul unei comisii de conciliere, constituită dintr-un număr egal de reprezentanţi ai părţilor conflictu­lui,la iniţiativa uneia dintre ele. Modul de desfăşurare a procedurii de conciliere este prevăzut la art. 359 din Codul muncii.

 

Lista actelor necesare pentru înregistrarea sindicatului

 

guestion

Ce documente se prezintă pentru înregistrarea sindica­tului în calitate de persoană juridică?

 

Aliona Tudos, Orhei

 

Legislația prevede două modalități de înregistrare a sindicatului în calitate de persoană juridică. Potrivit art.10din Legea sindicatelor,sindicatul de nivel naţional–ramural şi naţional–interramural obține calitatea de persoană juridică din momentul înregistrării lui de către Ministerul Justiţiei. Totodată,organizaţia sindicală primară,centrul sindical ramural teritorial şi centrul interramural teritorial,potrivit aceluiași articol din Legea sindicatelor,dobândesc calitatea de persoa­nă juridică potrivit statutelor centrelor sindicale naţional–ramurale sau naţional–interramurale înregistrate.

Astfel,pentru înregistrarea sindicatelor în calitate de persoană juri­dică se prezintă următoarele documente: o cerere semnată de conducă­torul organului sindical; copia statutului,în două exemplare; hotărârea adunării (conferinţei, congresului) privind întemeierea sindicatului și alte documente indicate în Lista actelor necesare pentru înregistrarea sindicatului, publicată pe site-ul oficial al Ministerului Justiției.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand