8 decembrie 2023
Chisinau
Social

Drumarii din Soroca amenință că vor bloca șoselele naționale

Loading
Social Drumarii din Soroca amenință că vor bloca șoselele naționale
Drumarii din Soroca amenință că vor bloca șoselele naționale

drumari-moldova

 

Drumarii din Soroca nu şi-au ridicat salariul de două luni. Oamenii spun că au ajuns la limita disperării şi sunt gata să blocheze șoselele naţionale. Preşedintele raionului So­roca a încercat să calmeze spiritele, însă nemulţumirea oa­menilor nu are margini.

 

„Noi avem copii, avem de plătit facturi. Acolo nu te întreabă dacă ai sau nu ai de ude să plătești”, a declarat indignat un drumar.

SA „Drumuri Soroca” le datorează celor 200 de angajaţi circa trei milioane de lei, salariul pentru ultimele două luni. Banii nu sunt achi­taţi, deoarece conturile întreprinderii sunt blocate. „La momentul de faţă, suntem cu aceste conturi blocate. Ca să fie deblocate avem ne­voie de 600 de mii de lei”, a declarat directorul SA „Drumuri Soroca”, Vitalie Moraru.

Datoriile s-au acumulat după ce „Drumuri Soroca” SA, care a re­parat șoselele, nu a achitat  agenţilor economici peste 11 milioane de lei, pentru prundiş, nisip şi autospeciale. Agenții economici au atacat întreprinderea în judecată, care, la rândul său, a blocat conturile.

Deși datoriile s-au acumulat la lucrările executate și finanțate din mijloacele Fondului Rutier, care este parte a bugetului de stat, or­ganele de control și fiscal blochează conturile bancare, sechestrează bunurile materiale și aplică sancțiuni pentru neachitarea impozite­lor. Însă aceste datorii nu ar fi existat dacă beneficiarii ar fi asigurat financiar la timp lucrările executate. Am intrat într-un cerc vicios din care rezultă că doar organele fiscale, finanțate din impozitele contri­buabililor, au dreptate, iar muncitorii, care nu poartă, de fapt, nici o vină, au ajuns țapi ispășitori.

Situaţia este similară pentru mai toate raioane ale ţării, susţine ma­nagerul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei.

„Anul 2015 a fost încheiat cu circa 

270 de milioane de lei datorii faţă de antreprenorii care au executat lucrări de reparație a drumu­rilor, deoarece nu au fost făcute transferuri la Fondul Rutier. În bu­getul pe anul 2016 vor fi incluse separat datoriile pe anul trecut şi se vor face achitările pe măsura transferurilor şi acumulărilor la Fondul Rutier”, a explicat Gheorghe Curmei.

Între timp, drumarii din Soroca îşi cer banii pentru care au mun­cit. Dacă nu vor fi auziţi, ei spun că vor bloca drumurile în semn de protest.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand