8 decembrie 2023
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Mi-a fost inundat apartamentul, soluţii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Mi-a fost inundat apartamentul, soluţii
Sfatul avocatului: Mi-a fost inundat apartamentul, soluţii
inundatie-apartament

Foto: libertatea.ro

 

De curând mi-am renovat apartamentul, în care am in­vestit o mulţime de bani. În week-end, am fost plecaţi cu întreaga familie la rude, iar când am revenit acasă, am constatat că apartamentul nostru proaspăt reparat a fost inundat de către vecinii de deasupra. Locuinţa noas­tră nu este asigurată. Unde mă pot adresa pentru evalu­area pagubelor şi cum aş putea să primesc despăgubirile cuvenite de la vecini?

 

V. Miron, mun. Chişinău

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

Soluţia optimă este compromisul cu vecinii de deasupra. Compromi­sul urmează a fi confirmat printr-o declaraţie scrisă personal de vecin, în prezenţa a doi martori care con­firmă întocmirea înscrisului de per­soana respectivă prin contrasem­nare. Actul poate fi întocmit şi în formă de acord bilateral. Declaraţia trebuie să conţină menţiunea des­pre recunoaşterea vinei în cauzarea de daune şi asumarea obligaţiei de a recupera benevol, în termen clar determinat, prejudiciul cauzat, pre­cum şi modul în care urmează să se constate mărimea prejudiciului.

În caz de litigiu, urmează a fi apelat organul administrativ local de gestionare a blocului, cu solici­tarea formării unei comisii care are sarcina de a întocmi un proces ver­bal prin care se constată existenţa faptului inundării cu determinarea cauzei inundaţiei şi a persoanei vi­novate.  Comisia urmează a fi com­pusă din preşedintele Asociației proprietarilor de locuințe privatiza­te sau al Întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ, în caz de lipsă – reprezentantul orga­nului de administrare publică loca­lă, specialiştii necesari – lăcătuşul, instalatorul şi, la necesitate, poliţis­tul de sector.

Comisia urmează a anunţa ve­cinul de deasupra despre acţiuni­le planificate a fi efectuate şi îi va solicita 

permisiunea de a verifica şi locuinţa acestuia pentru stabilirea cauzei inundaţiei. Se recomandă să faceţi poze ale locurilor afectate de scurgerea de apă din ambele apar­tamente, cu ataşarea acestora la procesul-verbal întocmit.

Procesul-verbal trebuie să fie semnat la final de toţi cei prezenţi, inclusiv de către vecin dacă acceptă. Dar dacă refuză semnarea actului, este necesar de a se face menţiunea scrisă despre prezenţa acestuia şi refuzul de a semna.

La fel se face şi menţiunea despre iniţierea de către dvs. a negocierilor de soluţionare amiabilă a cazului şi refuzul respectiv al vecinului. Apoi, urmează să solicitaţi efectuarea unei expertize de determinare a ca­uzei inundaţiei şi evaluarea preju­diciului material cauzat.

După aceasta, vă adresaţi în in­stanţa de judecată pentru încasarea silită a prejudiciului cauzat. În ca­zul dat, puteţi solicita şi încasarea prejudiciului moral pentru discon­fortul creat de către vecin prin com­portamentul său.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
 • Bernard
  06.02.2018

  Am o Intrebare in domeniul dat >>>> Daca am fost inundat si aceasta mia cauzat o pata galbena (cafenie) pe pod >> Vecinul de sus trebuie sa imi achite totalmente reparatia podului sau numai a regiunei unde se afla pata ??? caci podul deja are o culoare mai invechita are valoare 7 ani deja >>>

  Vecinul de sus este de acort doar sa imi achite reparatia doar pe aria pagubita ?? aceasta insa imi va produce un fon pe pod de culare noua pe regiunea reparata >> si alta culoare pe restul podului >>

  Dupa lege cum trebuie rezolvata problema ?? Imi achita totalmente vopsirea totalmente a podului sau doar aria cu pata galbena ??

  • vocea.md
   07.02.2018

   Adresati intrebarea pe email domnului avocat in caz ca nu raspunde in cadrul articolului.

Citește și
slot thailand