28 februarie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Care sunt problemele copiilor din Moldova, în viziunea lor

Loading
Vocea copiilor Care sunt problemele copiilor din Moldova, în viziunea lor
Care sunt problemele copiilor din Moldova, în viziunea lor

copii-moldova

 

Mai mulți copii din diferite localități vizitate de echipa redacției „Vocea poporului” au fost întrebați dacă li s-au încălcat drepturile și prin ce s-a exprimat această încălcare. Unii co­pii au fost deschiși cu noi, iar alții se cam temeau să ne spună ce îi preo­cupă, de parcă erau urmăriți încon­tinuu de cineva ca să nu se destăinu­iască cumva.

 

Însă din ceea ce ne-a reușit să aflăm, cele mai des menționate probleme sunt cele fi­nanciare, din cauza cărora mulți copii nu pot frecventa școlile sau grădinițele. Astfel, unii copii nu frecventează grădinița din cauza problemelor financiare ale familiei sau din cauză că părinții sunt plecați peste hotare. În unele grădinițe nu există jucării și tere­nuri de joacă și copiii mai mari îi înjosesc pe cei mai mici, lucru practicat și de educatori, care aplică violența ca metodă de educare.

Pentru copiii din școlile primare, proble­mele sunt puțin diferite. Din cauza taxelor impuse de școală, unii copii nu merg la ore, fiindcă părinții nu le pot achita. Tot proble­mele financiare ale instituțiilor nu le permit copiilor să folosească lumina din clase, pe motiv de economie a energiei electrice. În alte clase, în schimb, nu există deloc curent electric. Copiii din ciclul primar se plâng și de programul supraîncărcat, în timp ce co­piii de altă etnie spun că sunt discriminați.

Pentru copiii din gimnaziu și liceu, pro­blemele sunt similare. Unii nu au timp de școală pentru că trebuie să muncească, ală­turi de părinți, ca să câștige o bucată de pâi­ne, alții consumă alcool și tutun. Mita din școli este și ea o problemă acută cu care se confruntă adolescenții. Chiar dacă cunosc bine materialul, sunt nevoiți să dea mită, al­tminteri le este scăzută nota.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand