28 februarie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Dreptul la primul ajutor medical, încălcat de medici

Loading
Cititorii ne scriu Dreptul la primul ajutor medical, încălcat de medici
Dreptul la primul ajutor medical, încălcat de medici
primul-ajutor-medic

Foto: desunhospital.com

 

„Într-o zi, mă deplasam prin capitală şi, la un moment dat, mi s-a făcut rău. De vreme ce mă aflam prin preajma unui spital, am decis să intru şi să cer ajutorul medicilor de acolo. La recepţie mi s-a ripostat însă că pot beneficia de asistenţă medicală doar dacă aş fi adus acolo, de la domiciliu sau din stradă, cu ambulanța. Altă dată, având o problemă de tensiune şi, deoarece starea de rău se agrava tot mai mult, am mers la medicul de familie, care deja îşi înche­iase însă programul de lucru pentru acea zi. Am întrebat la recepţia instituţiei dacă există vreun medic de serviciu, iar când i-am explicat asistentei acestu­ia în ce constă problema, am fost sfătuit să merg acasă şi să chem salvarea. Aş vrea să ştiu dacă lucrătorii medicali au procedat corect în aceste cazuri.

 

Vadim Coreţchi, Chişinău”

 

Reprezentanţii CNAM ne-au infor­mat că în ambele cazuri lucrătorii me­dicali nu au procedat corect. Persoana care se simţea rău trebuia să fie con­dusă la secţia de internare a spitalului respectiv şi să fie consultată. Nu este obligatoriu ca doar pacienţii aduşi cu salvarea să beneficieze de asistenţă medicală urgentă.

Nu era nevoie nici ca starea de sănă­tate să fie într-atât de gravă încât per­soana respectivă să cadă în leşin sau să nu fie în stare să se mişte pentru a chema salvarea şi a primi ajutorul me­dicilor.

În urma adresării la recepţia spita­lului, medicul de la internare trebuia să consulte bolnavul şi să-i acorde tot spectrul de asistenţă de care avea ne­voie în acel moment. Mai mult, specia­listul trebuia, în caz de necesitate, să-i facă pacientului injecţii şi să-i admi­nistreze pastile.

La policlinică, este suficient ca per­soana în stare gravă să se apropie de registratură şi să explice care este pro­blema sa, pentru ca angajaţii instituţiei să o conducă la cabinetul de triaj, unde vine medicul şi-l examinează, îi admi­nistrează şi preparatele medicale ne­cesare. În cazul policlinicilor, cei care se simt rău trebuie să fie consultaţi de oricare dintre medicii de familie. Or, normele juridice în vigoare prevăd acest lucru pentru cazurile de urgenţă.

Nu este corect nici atunci când, la chemarea salvării acasă, medicii cer 

ca bolnavii să le pună la dispoziţie medi­camentele de care este nevoie pentru a le acorda primul ajutor.

Reprezentanţii CNAM recomandă ca, atunci când le sunt încălcate drep­turile, oamenii să depună plângeri la această instituţie sau la Ministerul Să­nătăţii. Cererile de acest fel sunt exa­minate de o comisie de experţi, iar în baza sesizării în cauză sunt efectuate şi vizite la faţa locului.

Cei de la CNAM îndeamnă per­soanele care nimeresc în situaţii de îngrădire a drepturilor la asistenţă medicală să apeleze gratuit, inclusiv de pe mobil, linia verde a CNAM, de oriunde s-ar afla, pentru ca lucrătorii companiei să intervină şi să le rezolve problema.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand