7 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Beneficiile extraordinare ale consumului de urzici

Loading
Sanatate Beneficiile extraordinare ale consumului de urzici
Beneficiile extraordinare ale consumului de urzici
urzici

Foto: zumi.md

 

Apariția urzicii poate fi considerată un sim­bol al venirii primă­verii, aceasta creşte pretutindeni şi este o plantă apreciată pen­tru calităţile sale me­dicinale. Primăvara, urzicile ar trebui să fie nelipsite din me­niurile noastre.

 

Încă din cele mai vechi timpuri, urzica este folosită în scopuri medi­cinale şi recomandată în curele terapeutice de primăvară. Este o sursă bogată de fier şi minerale, precum calciu, magneziu, zinc, potasiu sau fosfor. Conţine antioxidanţi şi cantităţi importante de vitamine pre­cum A, C, D, E şi K şi lecitină.

Datorită acestor principii active, urzica este un bun energizant, vi­taminizant, mineralizant, depurativ (în curăţarea sângelui de toxine) şi tonic.

Urzica este folosită mai ales în tratarea căderii părului, a mătreţei, a seboreei, a acneei sau a diferitelor eczeme, ea găsindu-se în com­ponenţa diferitelor creme, tincturi sau a şamponului, dar este re­comandată şi pentru tratarea durerilor reumatice, datorită efectului antiinflamator. Totodată, este un bun diuretic, putând fi folosită ca antihipertensiv sau în afecţiunile renale.

Pulberea. Se macină fin rădăcinile şi partea aeriană a urzicii cu râşniţa de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de 4 săptămâni. Se admi­nistrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, pe stomacul gol.

Sucul de urzică. Se pun în blender 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine înainte, şi 150 ml de apă. Se amestecă prin mixare, iar apoi se stoarce şi se filtrează. Se consumă 120 ml de suc, zilnic, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a anemiei.

Utilizări cosmetice. Pentru curăţarea tenului şi eliminarea im­purităţilor care apar adesea în cazul unui ten gras, se clăteşte faţa cu infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară şi se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie.

Pentru tenul cu pori deschişi, se pune seara o compresă cu infuzie combinată de frunze şi rădăcină de urzică, ce se ţine o jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile, având efecte tonice asupra pielii.

Pentru părul gras se recomandă spălarea şi clătirea cu „apă de ur­zici“. Se pun două mâini de rădăcină de urzică în doi litri de apă rece. Se lasă să stea 10 ore, apoi se dă un clocot, iar după 10 minute se stre­coară. Pentru întărirea şi hrănirea unghiilor, se bea o cană de ceai pe zi, preparat din două linguriţe de frunze.

Precauţii. Urzica proaspătă se administrează cu precauţie persoa­nelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, deoarece conţinutul ridicat de vitamina K determină o creştere a vitezei de coagulare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand