4 decembrie 2023
Chisinau
Social

Un sfert dintre tineri doresc să dezvolte o afacere, dar jumătate dintre ei nu au idee cum

Loading
Social Un sfert dintre tineri doresc să dezvolte o afacere, dar jumătate dintre ei nu au idee cum
Un sfert dintre tineri doresc să dezvolte o afacere, dar jumătate dintre ei nu au idee cum
indei-afacere-tineri

Foto: evanstonedge.com

 

Un sfert dintre tineri do­resc să dezvolte o afacere, dar mai puţin de jumătate dintre ei nu au o idee con­turată cum să facă aşa ceva, arată rezultatele Proiectului „Stagii de practică pentru tineri”. Studiul a fost pre­zentat săptămâna trecută la Chişinău.

 

Totodată, mai mult de o treime dintre tinerii din Colegiul Politeh­nic din Chişinău vor să emigreze pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit şi doar 4% visează să devină tehnician calificat. Tot mai mult de o treime îşi doresc să obţină supracalificare, ca să câştige mai bine, plus scutire de armată. Aproape un sfert insistă pe dome­nii relevante formării profesionale (energie regenerabilă) şi doar 4% sunt orientaţi către alt domeniu decât cel tehnic.

Studiul a arătat că aproape ju­mătate dintre studenţi au nevoie să obţină supracalificare pentru a-şi urma visul. Numai 4% cred că informarea (cercetarea pieţei şi autodidacticismul) este foarte im­portantă.

O treime speră la un salariu de 3,5 ori mai mare decât cel mediu pe economie, 14 la sută dintre res­pondenţi  – la o retribuţie lunară de două ori mai mare şi doar un sfert îşi doresc un salariu aproape de cel mediu pe economie.

Angela Ciocârlan, preşedintele Asociaţiei Obşteşti pentru Copii şi Tineret „Făclia”,  a precizat că Proiectul „Stagii de practică pentru tineri” s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016, în cadrul Programului „Abilitarea socioeconomică a tinerilor”. Pro­iectul a avut drept obiectiv 

facilita­rea tranziţiei a 20 de elevi din in­stituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar în mediul real de muncă, prin stagii de practică. Pentru realizarea proiectului, Fun­daţia CNV Internationaal Olanda a alocat cinci mii de euro.

Liliana Posţan, şefa Direcţiei cercetare de la Institutul Muncii, a menţionat că proiectul este unul oportun, deoarece a avut drept obiectiv dezvoltarea competenţelor practice pentru studenţi. „În cadrul studiilor, latura practică este foarte importantă. Foarte mulţi elevi care au fost implicaţi în proiect au spus că le vine foarte greu să găsească un agent economic la care să îşi dezvolte abilităţile practice. Pro­iectul a ajutat mai mulţi studenţi să efectueze stagii de practică la ICS „Red Union Fenosa” şi SA „Intro­scop”, fiind aleşi cei mai buni. Aso­ciaţia Obştească „Făclia” doreşte să colaboreze cu sindicatele, ea are un grad sporit de credibilitate faţă de Organizaţia neguvernamen­tală CNV Olanda”, a spus Liliana Posţan.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand