Pentru Republica Moldova, 2015 a fost un an dificil din punct de vedere economic și politic. Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), a recunoscut că nici pentru sindicate nu a fost o perioadă ușoară.Cu toate acestea, și în 2015, precum face de obicei, CNSM s-a concentrat asupra celor mai stringente probleme existente. Este vorba de obținerea unor salarii decente, crearea de noi locuri de muncă, condiții de muncă sigure, angajarea în câmpul muncii a tinerilor, ca aceștia să nu fie nevoiți să părăsească țara etc.
„E important faptul că nu am admis în nici un fel politizarea sindicatelor”, a menționat Oleg Budza în timpul întrunirii președinților consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor, la care au participat conducerea CNSM și membrii Comitetului Confederal. Tema ședinței a fost „Evaluarea activității consiliilor interramurale în anul 2015 și trasarea obiectivelor pentru anul 2016”.
Activitatea sindicatelor pe parcursul anului 2015 a fost bazată pe democratizarea sindicatelor, apărarea drepturilor salariaților, consolidarea mișcării teritoriale etc. Fiind conștientă de rolul consiliilor interramurale teritoriale, CNSM a organizat cele mai multe activități în teritoriu, abordând teme importante, precum parteneriatele sociale, încheierea convențiilor colective, cercetarea accidentelor de muncă și altele. „E foarte bine că avem reprezentanți în teritoriu care se întâlnesc cu conducerea raioanelor. Reformele care ne așteaptă, descentralizarea în administrația publică locală ne obligă să consolidăm reprezentanțele în teritoriu, care vor avea menirea de a negocia problemele sociale cu puterea locală”, a afirmat pre-ședintele CNSM.
În discursul său în fața reprezentanților din teritoriu și a membrilor Comitetului Confederal, președintele CNSM a acordat o atenție deosebită
locurilor de muncă și salarizării, precum și ce pot face sindicatele la aceste capitole. „Am vorbit cu deputata Valentina Buliga, care a înregistrat o inițiativă legislativă privind schimbarea legii salarizării, care va aduce o rază de lumină în problema cuantumului minim garantat. Dacă vor fi salarii mai mari în sectorul real al economiei, vor fi și defalcările mai mari în sectorul bugetar. Astfel vom putea aborda problema să fie majorate salariile”. Liderul sindical a mai menționat că CNSM a înaintat propuneri privind programul de activitate al guvernului și vor urmări ca acestea să fie îndeplinite.
O atenție deosebită a fost acordată acti-vității Inspectoratului Muncii al CNSM. Angajații acestuia au efectuat, în anul trecut, 403 vizite de lucru privind respectarea legislației și a altor acte normative în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă. În urma vizitelor de lucru au fost consemnate 4.860 de încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative din domeniul muncii. În plus, inspectorii muncii au oferit peste 800 de consultații angajatorilor și salaria-
ților referitor la aplicarea legislației muncii. „Ei nu amendează managerii, ci previn diferite încălcări, accidente grave în teritoriu”, a adăugat liderul CNSM.
Au vorbit despre realizările din 2015 și au evidențiat anumite probleme cu care s-au confruntat în această perioadă și președinții consiliilor interramurale. Vera Platon, pre-ședintele Consiliului interramural din Rezina, a afirmat că activitățile lor de bază au fost informarea, recrutarea și menținerea imaginii bune a sindicatelor. „Pe parcursul anului 2015, în raionul Rezina s-a majorat numărul contractelor colective de muncă încheiate, conținutul celor existente a fost îmbunătățit”, a specificat Platon.
Dumitru Ene, președintele Consiliului interramural din Drochia, a cerut de la Comitetul Confederal o politică sindicalistă cinstită, bazată pe respectarea cerințelor statutare și a dreptului fiecărui membru de sindicat. El a vorbit deschis despre lupta internă incorectă, în opinia sa, pentru membrii de sindicat, cerând de la CNSM „să-și arate dinții când e vorba de acest lucru”.
Natalia Vornicova, președinta Consiliului interramural al sindicatelor din UTA Găgăuzia, a menționat că au fost incluși în proiectul olandez, în cadrul căruia sindicaliștii au fost instruiți privind importanța sindicatelor. „Am avut două întâlniri cu bașkanul Găgăuziei, în cadrul cărora am stabilit niște relații de conlucrare cu autoritățile publice din UTA Găgăuzia”, a spus Vornicova, în contextul afirmațiilor președintelui CNSM de a fi buni negociatori cu administrația publică locală. Și Ecaterina Sturzinschi, președinta Consiliului interramural al sindicatelor din Ocnița, a menționat că a avut o conlucrare bună cu Consiliul raional Ocnița, cu organele publice locale. Iar datorită conlucrării cu Ion Vartic, specialist la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, s-a făcut evaluarea condițiilor de muncă la Centrul medical și la instituțiile de învățământ, după care a venit cu sfaturi și îndrumări”.
Schimbul de opinii privind modul de organizare a activității Consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor a fost binevenit pentru toți participanții la eveniment. Acum, urmează ca fiecare în parte să pună umărul la transpunerea în viață a dezideratelor trasate la reuniunea CNSM.