5 martie 2024
Chisinau
Economie

Electricitatea ar putea să se scumpească

Loading
Economie Electricitatea ar putea să se scumpească
Electricitatea ar putea să se scumpească
electricitate

Foto: tvc.ru

 

După ce ne-a bucurat cu reducerea tarifelor la gazele naturale, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea să ne dea şi o veste tristă.

 

Energia electrică ar putea să se scum­pească, deoarece, după cum explică repre­zentanţii acestei instituţii de reglementare, în procesul recalculărilor tarifelor la electri­citate, care s-au făcut în a doua jumătate a anului trecut, nu s-a ţinut cont de pierde­rile pe care le-au suportat, drept urmare a devalorizării leului moldovenesc, operatorii de pe piaţa energetică a ţării: „Gas Natural Fenosa”, „RED Nord” şi „RED Vest”.

Potrivit unei declaraţii publice a lui Ser­giu Ciobanu, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, ANRE are la dispoziţie două luni pentru a exa­mina oportunitatea modificării tarifului la energia electrică din perspectiva preţurilor de import înregistrate la momentul respec­tiv. Acesta a mai adăugat că, la momentul scumpirii curentului electric care s-a făcut anul trecut, un dolar american valora 18,7 lei moldoveneşti. Pe când prognozele pen­tru anul curent presupun că moneda noas­tră naţională va continua să se deprecieze până la cursul de schimb de 21 de lei mol­doveneşti pentru un dolar american. Direc­torul ANRE a precizat că valoarea energiei electrice importate se calculează în dolari americani.

Dat fiind faptul că ANRE, în procesul mo­dificărilor tarifelor, nu ţine cont de cursul de schimb şi de preţurile curente ale impor­turilor, ci ia în calcul doar evoluţiile anuale ale acestor indicatori, s-ar putea ca energia electrică să se scumpească. Cu această oca­zie, ar fi de amintit că 

„Gas Natural Fenosa” a declarat anterior că nu va renunţa la in­tenţia de a recupera pierderile pe care le-a suportat din cauza deprecierii monedei na­ţionale, pe care ea le estimează la valoarea de 1 miliard şi jumătate de lei.

În acelaşi timp, voi aminti că Consiliul General al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova a atenţionat, anul trecut, Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova să nu admită majorarea tarifelor la energia electrică.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand