27 februarie 2024
Chisinau
Economie

Un semnal bun pentru mediul de afaceri

Loading
Economie Un semnal bun pentru mediul de afaceri
Un semnal bun pentru mediul de afaceri
mediu-de-afaceri

Foto: wall-street.ro

 

Iniţiativa privind instituirea unui moratoriu de trei luni asupra controalelor efectu­ate la întreprinderi este un semnal pentru oamenii de afaceri că Guvernul actual înţelege problemele lor şi este gata să dialogheze cu ei, a declarat pentru „Vocea poporului” Sergiu Berne­vec, preşedintele Federaţiei „Agroindsind”.

 

„Această iniţiativă este nece­sară, or, controalele fără măsură, fără reglementare strictă riscă să se transforme în abuzuri. De ace­ea, agenţii economici trebuie să ştie clar în ce mod pot fi verificaţi”, afirmă Sergiu Bernevec.

Verificarea nu trebuie să fie un scop în sine, la fel ca şi sancţiona­rea. Nu pedeapsa, ci disciplinarea agenţilor economici ar trebui să fie obiectivul principal al organelor de control, ca ei să-şi onoreze obliga­ţiunile faţă de salariaţi şi buget.

Mai mult, cele trei luni ar fi fost bine să fie extinse până la jumătate de an, cu condiţia ca taxele şi im­pozitele achitate statului să nu se diminueze. În general, ar trebui ca agenţii economici care nu reduc şi chiar sporesc producerea, defal­cările în buget, impozitele şi alte plăţi obligatorii, să nu fie supuşi controalelor.

„Aşteptările antreprenorilor din agricultură sunt foarte mari. Pen­tru a depăşi consecinţele anului trecut, care a fost dezastruos pen­tru agricultură, ei au nevoie de sprijin şi încă de unul destul de consistent”, a opinat Sergiu Ber­nevec.

Acum ar fi cazul să se pună în discuţie ajutorarea tuturor agenţi­lor economici, indiferent de supra­faţa terenului lucrat sau de venitul obţinut. Acest sprijin ar trebui ne­gociat cu partenerii externi şi să fie acordat nu ca investiţii, ci ca ajutor la hectar, pentru că aceşti agenţi economici nu au cu ce să înceapă activităţile agricole, a mai punctat preşedintele „Agroindsind”.

Premierul Pavel Filip a anunţat, de curând, că va insista asupra în­lăturării barierelor în activitatea agenţilor economici. Primul pas a fost instituirea moratoriului asu­pra oricărui tip de control din par­tea Serviciului fiscal și a Direcţiei prevenirea fraudelor economice.

Conform Biroului de comunica­re şi relaţii cu presa al Guvernului, în timpul moratoriului urmează să fie elaborat un nou cadru legal pentru reglementarea controalelor la agenții economici care să exclu­dă abuzurile sau intimidările.

Totodată, Guvernul a promis să iniţieze acţiuni de simplificare a activităţii economice, cum ar fi implementarea ghișeului unic și a platformelor electronice, redu­cerea taxelor și a numărului de autorizații necesare.

Printre problemele principale identificate de agenţii economici în activitatea lor se numără re­glementarea excesivă a anumitor domenii, instabilitatea forţei de muncă, infrastructura deficitară.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand