
Foto: ziaruldeiasi.ro
O cititoare a ziarului nostru ni s-a destăinuit că, nu demult, a acceptat să ia în grija sa un copil de nouă ani al unei vecine de-a sa. Ea ar vrea să ştie însă cum sunt reglementate aceste relaţii în ţara noastră, ce obligaţii, dar şi, eventual, drepturi ar putea avea. Femeia, care creşte fata de una singură, i s-a plâns cititoarei noastre că, de la o vreme, nu mai poate lega tei de curmei. În consecinţă, a decis să plece în străinătate, acolo unde ştie ea că ar putea să-şi câştige mai bine existenţa. Copila a hotărât că ar fi mai bine să rămână o vreme în grija vecinei la care ne-am referit mai sus. Când se va stabili la noul loc de muncă şi de trai şi va dispune de condiţiile necesare, mama fetei intenţionează să-şi ia şi odrasla cu ea.
Specialişti de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au precizat pentru „Vocea poporului” că, în cazurile în care părinţii sunt apţi să-şi crească şi îngrijească copiii, cei care îşi asumă această răspundere în locul lor pot avea doar rolul de tutelă fără plată.
Să fi fost copila orfană, cu părinţi decedaţi, decăzuţi din drepturi sau declaraţi fără abilităţile necesare pentru creşterea şi îngrijirea copilului, tutorii ar fi beneficiat de o indemnizaţie lunară de 700 de lei. Această indemnizaţie pentru creşterea şi educarea copilului reprezintă mai mult un suport pentru alimentaţie, procurarea îmbrăcămintei şi a obiectelor necesare pentru igiena personală.
De vreme ce părinţii sunt apţi de îngrijirea copilului, este necesar să fie instituită în mod formal tutela fără plată, care poate fi solicitată la Direcţia asistenţă socială sau pentru protecţia drepturilor copilului. Iniţial, se depune o cerere în acest scop, după care este evaluată capacitatea celor care vor să devină tutori pentru a-şi asuma această responsabilitate.
Ulterior, este emisă o decizie din partea administraţiei publice locale, prin care este atribuit statutul de tutore. Acest statut este necesar pentru a certifica dreptul celor care îşi asumă responsabilitatea asupra copilului de a-i reprezenta acestuia interesele.
Hotărârea de Guvern nr. 581 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru copiii adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă stipulează că, în mai multe cazuri, inclusiv în cel al plecării părinţilor copilului peste hotare, nu este instituită tutelă cu plată.
Este bine şi ca părintele să lase la momentul plecării peste hotare o declaraţie în scris privind persoanele cărora le încredinţează copilul lor. Acest lucru ar trebui făcut la Direcţia asistenţă socială din comunitate sau de la locul de trai al copilului. Ulterior, copilul va fi luat în evidenţă potrivit domiciliului persoanelor care exercită rolul de tutori.
În practică, se fac acorduri, cel puţin, verbale, cu părinţii copiilor lăsaţi în grija altor persoane, ca lunar sau periodic să transmită mijloace bănești pentru întreţinerea copilului.