4 decembrie 2023
Chisinau
Social

Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor

Loading
Social Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor
mineri-romania

Foto: stirileprotv.ro

 

România

Negocieri dure la încheierea Contractului colectiv de muncă la ArcelorMittal Galaţi

 

Dacă situaţia economică a întreprinde­rii gălăţene (al şaselea angajator privat din România) se va ameliora, angajaţii ar pu­tea primi o serie de bonusuri suplimentare. Sindicatele nu sunt pe deplin mulţumite de ceea ce au obţinut pentru membrii lor, însă spun că faţă de anii trecuţi, când salariile au fost mai mereu îngheţate, negocierile au fost un pas înainte.

ArcelorMittal Galaţi – una dintre cele mai mari companii româneşti şi al şaselea angajator privat din ţară – a anunţat înche­ierea Contractului colectiv de muncă pentru următorii doi ani. Chiar dacă negocierile au fost foarte dure, având în vedere situaţia economică delicată a companiei (care înre­gistrează de ceva timp pierderi financiare), dar şi faptul că salariile au fost îngheţate în ultimii ani, în cele din urmă  părţile au căzut la un acord. Conducerea ArcelorMittal Ga­laţi şi-a arătat speranţa că negocierile vor fi de bun augur şi că acordul dintre patronat şi angajaţi va fi temelia pe care se va aşeza strategia companiei pe următorii ani. „Noul Contract colectiv de muncă asigură o bază socială solidă pentru a ne continua efortu­rile de transformare a combinatului nostru şi pentru a păstra locurile de muncă în vii­tor, în ciuda pieţei dificile”, a declarat Bru­no Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Pentru anul 2016, documentul prevede o creştere salarială de 50 de lei brut (pen­tru muncitori, şefi de formaţie şi personal tehnic, economic și social-administrativ (TESA) cu studii medii şi includerea – în­cepând din luna mai – a nivelului maxim al sporului de vechime (25%) în salariul de bază.

 

Coreea de Sud

Noi raiduri ale poliţiei şi arestări 

 

În Republica Coreea, guvernul tot mai autoritar al preşedin­telui Park Geun-hye îşi ampli­fică atacurile asupra sindica­telor şi drepturilor lor.

La finele anului trecut, două sute de poliţişti au dat buzna în 

încăpe­rea confederaţiei sindicale şi au ridicat documentele care vizează activitatea Uniunii şoferilor de au­tocamioane de tonaj mare (KPTU-TruckSol), ai cărei membri luptă pentru recunoaşterea sindicatelor şi pentru condiţii sigure de muncă în departamentul transporturi al Corporaţiei alimentare „Pulmone”.

Numai protestele şi opunerea membrilor şi colaboratorilor Con­federaţiei au împiedicat poliţia să devasteze şi celelalte încăperi. Au fost emise mandate de arestare pentru membrii KPTU-TruckSol, care în aceeaşi zi au fost încătușați.

În cadrul conferinţei de presă, poliţia a încercat să-l aresteze pe preşedintele KCTU, Han Sang-jin. Peste câteva ore, poliţiştii au apli­cat gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru împrăştierea demon­stranţilor sindicaliști, a organizaţii­lor de apărare a drepturilor omului şi a celor de fermieri din Seul.

Manifestația, care s-a dovedit a fi cea mai amplă acțiune de protest desfășurată în ultimii ani în țară, urma să demonstreze Guvernului opoziția față de reformele neolibe­rale, inclusiv față de modificarea legislației muncii, care dă liber dis­ponibilizărilor în masă și creșterii necontrolate a ocupării instabile a forței de muncă. Printre sloga­nurile care au răsunat în timpul demonstrației a fost și cel ce ține de retragerea Coreei din Parteneri­atul Transpacific (PTP), or această pretinsă tranzacție comercială re­prezintă un pericol pentru bazele democrației, deoarece transmite mai multă putere către corporații.

Totodată, poliția a organizat descinderi în sediile a încă opt organizații-membre ale KCTU, de unde a ridicat calculatoare și acte. Biroul IUF, care se află în aceeași clădire, de asemenea, a fost supus perchezițiilor.

Guvernul condus de Park Ge­un-hye încearcă să reducă la tă­cere forțele democratice din țară care îl critică, violează drepturile cetățenești și sindicale, pentru a introduce o legislație anti-sindica­te și a încheia un acord comercial în interesul corporațiilor.

 

Germania

Lufthansa a ajuns la o înţelegere cu însoţitorii de bord

 

Compania Lufthansa şi Sindicatul însoţitorilor de bord Ufo au ajuns la o în­ţelegere intermediară în problema tarifelor, informează agenţia „RIA No­vosti”, cu referire la de­claraţia reprezentantului oficial al concernului, Hel­mut Tolksdorf.

 

 

„Da, pot confirma asta. Am ajuns la o înţelegere privind medierea la negocieri până la 30 iunie 2016”, a spus el.

În declaraţie se menţionea­ză că în perioada negocierilor părţile se obligă să se abţină de la desfăşurarea grevelor, locko­ut–urilor şi altor acţiuni de pro-test.

Participanții la negocieri au convenit în prealabil asupra asi­gurării cu pensii și asupra sala­riilor însoțitorilor de bord.

În plus, părțile au semnat un acord preliminar cu privire la asigurarea cu pensii.

În noiembrie 2015, sindica­tul a organizat mai multe greve. Atunci au fost anulate în total 4700 de curse. Motivul pentru care a fost declanșată greva ține de disensiunile dintre Sindicatul angajaților companiei aeriene și administrația acesteia la capito­lul valoarea pensiilor și a plăților sociale.

 

Chile

Muncitorii minei de cupru BHP Billiton au intrat în grevă

 

La mina „Sierro Colorado” din Chile a fost declarată o grevă fără termen, in­formează publicaţiile sindicale locale. Minerii de la BHP Billiton au refuzat să revină la lucru după eşuarea negocieri­lor în problema majorării salariilor.

Sindicatele, care reprezintă 700 de muncitori ai companiei, vinerea trecută au informat auto­rităţile şi conducerea companiei că de luni mine­rii vor începe greva, în cazul în care salariile nu vor fi majorate cu cel puţin 5%.

Managerii BHP Billiton au propus majorarea salariilor de funcție cu 1 la sută, însă sindicatele nu au fost de acord cu această soluție. În plus, pentru această majorare în valoare de 1 la sută administrația minei impunea muncitorilor o serie de obligații în plus, afirmă Leoncio Parra, președintele sindicatului.

Compania a evitat să comenteze impactul eventual al grevei asupra producției de cupru.

Potrivit informațiilor făcute publice de că­tre Comisia de Stat din Chile, Cochilco Copper, pe parcursul a nouă luni ale anului trecut, adică din ianuarie până în septembrie, mina „Sierro Colorado” a produs 55.600 de tone de cupru.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand