8 decembrie 2023
Chisinau
Economie

Gazele naturale s-au ieftinit cu aproape 11 procente

Loading
Economie Gazele naturale s-au ieftinit cu aproape 11 procente
Gazele naturale s-au ieftinit cu aproape 11 procente
tafife-scumpiri

Foto: zdg.md

 

După cum v-am relatat în numărul trecut, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Regle­mentare în Energetică (ANRE) a modificat Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Sau, cum se mai spunea, a fost abrogat amendamen­tul Furdui la Legea cu privire la gaze naturale, din cauza căruia consuma­torii finali de gaze din ţara noastră au fost obligaţi să plătească aiurea sute de milioane de lei, anual. ANRE pro­mitea că, odată cu aplicarea noilor prevederi ale metodologiei tarifare, se va produce micșorarea tarifului pentru serviciul de transport al gaze­lor naturale şi, în ultimă instanţă, la scăderea costului final de furnizare a gazelor naturale în casele noastre.

 

În scurt timp după această decizie a ANRE, şi noul premier, Pavel Filip, a de­clarat că au fost identificate posibilități ca tarifele la gaze să fie micșorate imediat, din motive obiective.

ANRE s-a ţinut de cuvânt. Astfel, în şe­dinţă, din 26 ianuarie curent, Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adop­tat o hotărâre prin care a decis să micșoreze tarifele medii la gazele naturale. Drept con­secinţă, tarifele finale de furnizare a gazelor pentru categoriile de consumatori au fost di­minuate. De exemplu, tariful mediu final la gazele naturale furnizate de întreprinderile SA „Moldovagaz” a fost diminuat cu 10,9 la sută. Adică, de la 6.222 de lei plătiţi pentru 1000 de metri cubi, tarif stabilit în noiem­brie 2015, s-a ajuns la 5545 de lei pentru mia de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă o ieftinire cu 677 de lei.

În mod concret, ANRE a stabilit un tarif de 5892 de lei pentru 1000 de metri cubi, cu 10,1 procente mai puţin, pentru consumato­rii casnici cu un consum lunar de până la 30 de metri cubi şi de 6138 de lei pentru 1000 de metri cubi, reducere de 10,1 procente, pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 de metri cubi.

 

Noile tarife au intrat în vigoare la 1 februarie 2016

 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat micşorarea tarifelor la gazele naturale prin reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă şi modificarea Legii cu pri­vire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, fapt ce a permis returna­rea dreptului ANRE de a reglementa integral activitatea operatorului rețelei de transport prin stabilirea tarifului unic pentru serviciul de transport, indiferent de destinaţia trans­portării gazelor naturale.

Drept consecinţă, s-a reuşit ca în formu­la de calcul a tarifelor la gazele naturale să se includă veniturile obținute de la tranzi­tul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce compensează cheltuielile suportate pentru transportarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova și are un im­pact pozitiv asupra costurilor, în sensul di­minuării tarifelor de furnizare a gazelor na­turale pentru consumatorii finali.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand